Netfüggő fiatalok

A magyarok rendkívüli mértékben függnek a világhálótól és annak tartalmától. A fiataloknál még ennél is rosszabb a helyzet, a 16 és 21 év közöttiek naponta majdnem 3 és fél órát töltenek mobilozással a Vodafone Magyarország kutatása szerint. Netfüggő fiatalok országa lettünk.

Aggasztó felmérés: ennyit lógnak a neten a netfüggő fiatalok

>Me­zősi Aranka (23) szerint a kutatás tényleg valós képet ad, ő legalábbis tökéletesen hozza a statisztikát. A fiatalok 30 százaléka függő, naponta és átlagosan majdnem két órát áldoz a világhálón elérhető tartalmakra. Főleg vicces videó tartalmakat, filmeket és zenét néz.
>– A mobilom olyan mint egy varázsgömb! Képes vagyok órákon keresztül bámulni a Facebookot, nem beszélve a játékokról . Mindenivel ott tartom a kapcsola­tot, az ismerősökkel és az iskolatársak­kal is , sőt már van olyan tanár is, aki a Face­book-csoporton keresztül küldi a tanulnivalót – meséli Aranka.
A kutatás is alátámasztja,­ hogy elsősorban a Face­bookot, a Facebook Mes­sengert és a You­tube-ot­ használják a vizsgált netezők, főleg kapcsolattartási és tájékozódási céllal. 30 százaléknak, amint van néhány szabad perce az iskolában vagy a munkahelyén, első dolga, hogy átfussa a közösségi oldalakat, ám azt is bevallották, hogy 55 százalékukat idegesíti, ha ismerősei minden apróbb történésről beszámolnak.
>– Amerikában már külön neve is van a jelenségnek, amelyet magyarra fordítva „a lemaradástól való félelemként” fordíthatunk – kezdte Tóth Dániel virtuál-pszichológus, a generációs függőségi problémák kutatója. – Az emberek előszeretettel teszik közzé életük minden mozzanatát. Ha valamiről lemaradok, mert esetleg nem pillantottam rá a telefonomra, az rossz érzést kelt. A készülék eszköz arra, hogy mindenben naprakészek legyünk – tette hozzá a szakember.

Minél fiatalabb az ember, annál inkább netfüggő

>Egy nap átlagosan 3,1 órát töltenek internetezéssel az Y és a Z generáció tagjai, közülük a legtöbbet – 3,4 órát – a legfiatalabb korcsoport, a 16–21 évesek vannak a világhálón.
>– Az új generációk már abban nőttek fel, amelyet a 30-40 év fölöttiek csak megtanultak. Így a fiataloknak magától értetődő, hogy majdnem állan­dóan kézben van a mobil. Az igazi baj az, hogy már a valóban megélt élményt is felülírja a technika – részletezte Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus.
>A szakember hozzátette: az applikációkon szerzett lájkok, megosztások ma már nagyon erős visszajelzések, sokan vágynak elismerésre egy új fotó vagy videó feltöltésekor.
>– Főként azokat ejti rabul a mobiljuk, akik vágynak a visszajelzésekre. Például a magányosak vagy akik szociális kapcsolataikban nem olyan erősek, „kitapétázzák magukat” a közösségi médiában, hogy megkaphassák a kellő elismerést, dicsérő szavakat – folytatta Skultéti-Szabó Katalin budapesti pszichológus.
>Ezt a felmérés is igazolja: az összes válaszadó 62 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi oldalakon látottak nem adnak valós képet az emberekről, mert mindenki igyekszik jobb színben feltüntetni az életét a valóságosnál.

Több mint négy évtizede indították az első hívást

>Egészen pontosan 1973. április 3-án történt az első mobiltelefon-hívás. A Motorola cég egyik mérnöke, Martin Cooper indította a beszélgetést, a hívott fél fő konkurensük, a Bell Labs vezetője, Joel S. Engel volt. Cooper csak ennyit mondott, amikor Engel felvette a telefont: „Joel, itt Marty beszél. Egy mobiltelefonról hívlak, egy igazi, hordozható telefonról.” A hordozható persze mai szemmel nézve nevetséges kifejezés, hiszen a készülék akkora volt, mint egy rádió.

Ebben is különböznek a nők és a férfiak

>Tóth Dániel virtuálpszichológus szerint míg a nők többet posztolnak közösségi oldalukon, „lájkolnak”, kommunikálnak, addig a férfiak jóval céltudatosabban használják a felületet: kifejezetten munkára, randiszervezésre vagy éppen játékra. Az biztos, hogy a telefonok használata egy jóléti, társadalmi, kényelmi dologgá vált, ami akár pótcselekvésként, akár figyelemelterelésként vagy éppen stresszoldásként is funkcionál napjainkban.

Digitális detox

>Magyarországon is gyógyították már a digitális dolgok iránti túlzott rajongást: digitális detoxikálásnak nevezték a szervezők a 2014-ben először szervezett, háromnapos kúrát. A kezelés során a résztvevőknek átmenetileg teljesen le kell mondaniuk minden kütyüjükről, telefonjukról, táblagépükről. Sőt a szervezők még arról is gondoskodtak, hogy a vendégházban, ahol a kurzus volt, térerő se legyen.
https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/naponta-legalabb-3-orat-lognak-a-neten-a-fiatalok/qbz3kyj

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,