Túl sok a sorozat

A megszállottak el is kezdik élni a főhősök életét

Függővé tesz bennünket a túl sok a sorozat

Magyar Márknál már jelentkeztek a függőség jelei. Még a vacsoráját is a képernyő előtt költi el, a Trónok harca, a The Walking Dead és a Better Call Saul hőseivel. Túl sok a sorozat?

Előbb jön a Trónok harca hatodik évada! Ugye ön is felkapta a fejét? Nem is csoda, hiszen ez a világ vezető sorozata.

A rossz hír, hogy a felvetés csupán egy teszt volt: Ön sorozatfüggő? Talán be sem vallja önmagának, mégis az egyikkel kel és a másikkal fekszik. Ez persze nem bűn, hiszen a sorozatok azért vannak, hogy a fotelben elnyúlva egy-egy órára kikapcsoljuk az agyunkat. Nincs ezzel másképp Magyar Márk (28) sem, bár rajta már jelentkeztek a függőség jelei.

A legnézettebb sorozatok és BitTorrentes letöltésszámuk 2015-ben

– Jelenleg 6 sorozatot nézek párhuzamosan, a Trónok harca eddigi 5 évadát két hét alatt ledaráltam, hogy képben legyek, mire jön a hatodik. Ez összesen 50 óra volt, egy nap több részt is lepörgettem – vallotta be a fiatal férfi.
A Toledói Egyetem legfrissebb kutatása szerint a sorozatmaratonok után szorongás, stressz és depresszió jelentkezhet.

Frühwirth Blanka délutánonként és este csak sorozatokat néz. Szerinte az a legjobb, hogy azonosulni tud a szereplőkkel. A legdühösebb pedig akkor szokott lenni, amikor szüneteket tartanak az évadok között, hiszen akkor mindig sokat kell várni az új részekre

– Bennem is űr támad, ha véget ér egy sorozat, és hirtelen nem tudok mit nézni. De mivel valamit mindenképpen kell, így keresek másikat – magyarázta Márk. Szerinte a sorozatokban az a legjobb, hogy mindennap megkaphatja a borzongást, a varázslatot, amire vágyik, és egy olyan világba léphet be ezáltal, amilyenbe szeretne.
Skultéti-Szabó Katalin pszichológus szerint a sorozatfüggőségnek enyhébb és súlyosabb formái is léteznek.
– Enyhébb formája, ha az illető addig nem megy sehová, amíg meg nem nézte, amit szeretne, utána azonban ápolja emberi kapcsolatait. Súlyosabb eset, ha az élete a sorozatok köré szerveződik, a szociális élete pedig sorvadásnak indul. Ennél is nagyobb a baj, ha a páciens élete teljesen beszűkül, a sorozat karaktereivel olyan szinten azonosul, hogy az ő életüket kezdi élni – magyarázta a szakértő.

Skultéti-Szabó Katalin pszichológus

Túl sok a sorozat?

A súlyos függők érzelmileg kötődni kezdenek a sorozatokhoz, ha nincs meg a napi adag, szomorúak lesznek. Sőt a fanatikusoknál téveszmék is jelentkezhetnek, a fikciót valóságnak élik meg. Ebben a helyzetben már elképzelhető, hogy gyógyszerekre van szükség a pszichoterápiás kezelések mellett.
– A karaktereket direkt alakítják úgy, hogy azonosulni tudjunk velük. Ez egy marketingfogás, amivel mindaddig nincs is semmi baj, amíg ezek a sorozatok nem kezdik el irányítani a mindennapjainkat – mondta a pszichológus. Horváth Szilviának hazánk legnézettebb sorozata, a Barátok közt már a hétköznapjait is befolyásolja.

Mihályfi Péter úgy érzi, ha nem naprakész, nem tud beszélgetni egy sorozatról a barátokkal sörözés közben. Ő a netes letöltésre esküszik, ráadásul szinte sportot űz abból, hogy mielőbb megnézhesse az epizódokat. Olyannyira, hogy a szakdolgozat írása helyett is inkább tévézik

– Szinte már együtt élek a szereplőkkel a Mátyás király téren. Ha összefutok valakivel hétköznap este, mindig kikötöm, hogy a Barátok köztre haza kell érnem, ha pedig otthon vagyok, figyelmeztetem a barátaimat, hogy a sorozat alatt ne hívjanak – árulta el a fiatal nő. Elmondta, a sorozatokban felvonultatott emberi viselkedésekből, hibákból tanul is, a szereplőkkel együtt sír és együtt nevet.

– Ha egy sorozat szünetel, vagy egy évad véget ér, figyelem, hogy lesz-e szereplőcsere, jön-e új karakter, vagy visszatér-e egy régi. De a tv előtt sem unatkozom, hiszen vagy 20 sorozatot nézek: Family Guy, Soth Park, Családi titkok, Magánnyomozók, Zsaruk, Veled is megtörténhet, Columbo, Forró szél, Nők a pult mögött, Kórház a város szélén, A klinika, Jóbarátok, Csengetett, Mylord?, Linda, Nyolc évszak, Angyalbőrben és Szomszédok. Ezek ugyanúgy hozzá tartoznak a napi rutinomhoz, mint a tisztálkodás vagy az étkezés.

Horváth Szilvia Barátok közt függő: minden programját ahhoz igazítja, hogy láthassa kedvenc sorozatának minden epizódját. Ezen kívül még 20 sorozatot néz rendszeresen

Szériaszótár

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,