Tolódik a gyermekvállalás?

A ’60-as, ’70-es évek idején a húszas évei közepén járó párok minden fenntartás nélkül vállaltak gyereket. A gyermekvállalási kedv egyértelmű volt, akik kikerültek a munkaerő piacra, azok már partiképesnek számítottak, összeházasodtak és családot alapítottak. Tolódik a gyermekvállalás?

Azóta azonban változott a helyzet, a huszonévesek helyett a harmincas hölgyek körében a legnagyobb a szülési hajlandóság. A változás hátterében az áll, hogy egyre jobban kitolódnak a tanulmányi évek. A fiatalok később állnak munkába, költöznek el otthonról, később önállósodnak, illetve lesznek anyagilag függetlenek.

Előfordul, hogy a szülők erőltetni próbálják gyerekeiket a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatban. Vajon ez eléri a célját vagy ellenkezőleg hat? A szakember szerint mi a megfelelő hozzáállás és miként érdemes családot tervezni?

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus szerint ez a probléma nem általánosítható. Természetesen a szülők jó része a felnőtté válást a család alapításhoz, a gyermekvállaláshoz kötik.

Az ilyen szülők számára ez a kérdés rendkívül fontos. Ennek gyökerei valószínűleg saját korai élményeikre vezethető vissza, náluk is ez az elvárás fogalmazódott meg a szüleik részérő., Ez egyfajta mintakövetés. Más felöl a félelem is közrejátszhat ebben, miszerint a lány  ne csússzon ki a biológiai érettség idejéből.

A társadalmi elvárások teljesítése, “Jó azt a gyereket letudni minél előbb” – felfogás is sűrűsödik benne. Ez a szülői félelem áthárítása a  fiatalabb korosztályra illetve lehet egyfajta türelmetlenség is, ami a biztos és komoly felnőtt lét egyik tagadhatatlan bizonyítékát jelenti a felmenő részére” – magyarázta a szakember.

A pszichológus szerint a nagyszülői szerepre vágyók szeme előtt még az a példa is lebeghet, hogy a szocializmusban a gyerekvállalás nem terhelte mag a családokat anyagilag annyira, mint manapság. Mivel nem voltak luxus kiadások, nehéz volt utazni, helyet változtatni, ezért a lakótelepek makró környezetében szinte mindegy volt, hogy egy, két vagy három gyerekkel indul el az anyuka az ABC áruházba. Az autóforgalom is elenyésző és jóval kevésbé veszélyes volt.

A gyerekvállalás ideje az egzisztenciális bizonytalanságnak köszönhetően egyre jobban kitolódik. A jelenlegi rendszer a korábbi felfogás ellenkezőjére, öngondoskodásra kényszeríti a résztvevőket. Az állami kivonult a korábbi jótékonynak beállított, atyai szerepből, a családok magukra vannak utalva. Jóval óvatosabban kezelik a helyzetet, kevesebb kockázatot, kiadást mernek vállalni” – tudtuk meg Skultéti-Szabó Katalintól.

A gyerekvállalás ideje akkor jön el, amikor a pár úgy érzi, minden szempontból felkészült. Egzisztenciálisan és lelki értelemben is megérettek arra, hogy teremtsenek egy új életet.

A siettetés károsan hathat a szülők és a nagyszülők viszonyára, fölösleges feszültségeket okozhat. A felnőttség önállóságot, szabad akaratot is jelent másrészről nem a nagyszülők vágnak bele a gyerekvállalásba” – vélekedett a szakember. A sürgetés indulatokat, bizalmatlanságot válthat ki, de akár menekülésre is késztetheti azt a párt, aki nem érzi magát érettnek vagy felkészültnek ehhez.

A pszichológus arra is rámutatott, hogy a gyerekvállalás nehézségei a médiában túl vannak hangsúlyozva, ami tovább fokozza a bizonytalanságot a kezdő szülők részére.”

Véleménye szerint olyan dologról, ami természetes folyamat, nem érdemes beszélni, csak annak ellenkezőjéről.

Ha a pár képes a gyermekvállalásra, akkor nyilván előbb utóbb lépni fognak az ügyben – tette hozzá Skultéti-Szabó Katalin –, ha pedig nem, akkor érdemes szóba hozni, de csupán egyszer.”

https://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/baba-mama/gyermekvallalas-ideje-tolodas/136908

Címkék: , , , , , , , , , , ,