Szorongás 30 milliárdért

Szorongás 30 milliárdért? 30 milliárd forintot nyerni a lottón: szorongást, álmatlanságot és paranoiát is okozhat?

Egy magyar játékos az Eurojackpoton 30 milliárd forintot nyert. Ha jelentkezik a nyereményért gyökeresen megváltozhat az élete. Azonban volt már rá példa a történelemben, hogy valaki elbukta azt, mert nem jelezte azt időben. Ezzel a felfoghatatlan főnyereménnyel ráadásul rögtön bekerülhetne a 100 leggazdagabb magyar közé. Skultéti-Szabó Katalin pszichológussal beszélgettünk a gigantikus lottónyeremény lelki hátteréről.

Egy ilyen megrázó életeseménynél – 30 milliárd forintot nyerni ilyennek számít – negatív hatások is lejátszódnak az emberben. Például a félelem, hogy a „homlokomra lesz írva, hogy nyertem” és ezt követően jönnek majd a rokonok és barátok, hogy kérjenek a nyereményből. Még paranoid attitűd is kialakulhat, amiért nem tudja, hogy kinek mondja, vagy ne mondja el az illető a szerencséjét.

Mondhatnám azt is, hogy ez egy traumatizáló történés.

Lehet furcsán hangzik traumáról beszélni, de ha egy történés a hétköznapi eseményeken túlmutat és kibillent minket a fizikai- és lelki egyensúlyunkból, ez egy érzelmi sokkhatás, mondja a pszichológus.

Fizikai tünetekkel is párosulhat, ha nem tudja feldolgozni a szerencsés(?) nyertes a győzelmét. Gyomorgörcsök, alvatlanság, rémálmok is jelentkezhetnek a folyamatos aggódás miatt.

Kinek mondjam el?

Vagy egyáltalán elmondja-e? Ebben tanácsot nem lehet adni, de azt régóta tudják a pszichológiában, hogy a titok megbetegíti a lelket, akár szorongásos betegség is kialakulhat. Nem maga a titok, hanem a folyamat, hogy valamit rejtegetni kell. Azt javasolja Katalin, hogy a nyertes kezelje tényként a nyereményt és építse be a mindennapjaiba. Jó, ha van egy biztonságos személy, akinek el lehet mondani.

Ha mindent megtehetünk, attól céltalanná válhat az életünk – talán ez a legnagyobb veszélye a hatalmas lottónyereménynek. Több korábbi nyertes sem tudott megküzdeni a felmerülő nehézségekkel, és rosszabb körülmények között éltek évekkel később a nyeremény után, mint a telitalálatos előtt. Ezért is kellene szakemberek segítségét igénybe venni. A pszichológus szerint kelleni fog egy pénzügyi tanácsadó és egy pszichológus, hogy segítse a friss milliárdost.

https://rtl.hu/reggeli/2022/12/16/30-milliard-forint-magyar-jatekos-eurojackpot

Címkék: , , , , , , , , ,