Szexuálpszichológia

A szexuálpszichológia a társas kapcsolatokban jelentkező szexuális jellegű problémákat, gátlásokat, lelki úton létrejött elakadásokat vizsgálja, illetve terápiás módszerekkel kezeli. A szexuális problémák többsége – ki gondolná –  lelki eredetű.

A szex nem mindenkinél működik automatikusan, lehetnek kiábrándító, gátló élmények, melyek a normális vagy az elvárt fiziológiai reakciót akadályozzák. Életkori sajátosságok is hatással lehetnek az egyén szexuális teljesítményére. Tapasztalatlanság, türelmetlenség, hamis illúziók is okozhatnak olyan váratlan meglepetéseket, melyek blokkolják a kiegyensúlyozott teljesítményt.

A szexuális élet a társas kapcsolat egyik alapja. Nélküle a párok az utódvállalással sem számolhatnak, ami alapvető célja a páros létezésnek. A boldog, kiegyensúlyozott élet egyik elhanyagolhatatlan pillére az akadálytalan testi harmónia, amely lényegében a szexuális élet.

A szex alapvető ösztön, amely az emberrel együtt születik. Azonban a családi élet, a társadalmi konvenciók már nem teszik lehetővé a szex automatikus, ösztönszerű használatát. A szexualitás is szabályozott keretek között zajlik, törvényszerűségek mentén.  Amennyiben az egyénben nem alakultak ki a megfelelő válaszok a szexuális élet elvárásaival szemben, vagy nem kapta meg a kellő lelki és gyakorlati válaszokat a családi- és oktatási intézmények keretei között, olyan problémákkal találkozik, ami zavarokat idézhet elő.

Az élet előrehaladtával változik a test, csökken a hormontermelés. Észrevehetetlen folyamatok zajlanak bennünk, amit az egyén közvetlenül nem detektál, csak azt veszi észre, hogy már nem úgy reagál a teste, mint korábban. Ilyenkor, kézenfekvő módon, organikus eredetű betegségekre asszociál az elszenvedő, hűtlenség gyanújába keveredik, esetleg pánikreakció váltódik ki. Rosszabb esetben mindezek összessége zúdul a fejére. A képzett szexológus azonban azonnal tudja, hogy a testi változás egy újabb lépcsőfokára lépett az illető és van megfelelő megoldás.

Amennyiben nem boldogul ezekben a hangsúlyos kérdésekben vagy megmagyarázhatatlan változásokat tapasztal testiségével kapcsolatban, azonnal keressen fel egy szexológust.

Címkék: