Szép remények

A 19. századi történetünk főhőse egy árva kisfiú, Pip, akinek mostohaanyja egy igazi házisárkány, folyton bántja, veri a fiút. Pip egyedüli barátja talán a nevelőapja, aki igyekszik megtanítani neki a kovácsmesterség minden csínját-bínját, bár Pip ennél jóval többre vágyik. A fiú szomorúsággal teli életébe egy nap bekúszik a remény sugara, amikor megismeri a környék nemesasszonyának, Miss Havishamnek fogadott lányát, Estellát. Pip boldogsága azonban nem tart sokáig. Estella tanulmányai miatt elhagyja a falut, és Londonba költözik. Telnek, múlnak az évek, de főhősünk kénytelen elfelejteni a lányt. Egy váratlan fordulatnak köszönhetően sorsuk újra keresztezi egymást, és minden megváltozik… Szép remények – ma este a Filmklubban.

Dickens műveinél nem nagyon lehet elképzelni jobb filmes alapanyagot, így aztán nem meglepő, hogy mint oly sok regényét, a Szép remények című klasszikusát is már jó párszor feldolgozták. Készítettek már belőle több részes tévéfilmet, átültették már modern környezetbe, és most pedig egy igazi látványos díszletekkel felspékelt mozifilmet láthattok majd. (A látványért egyébként egy magyar származású tervező felelt, Beatrix Aruna Pásztort 2013-ban BAFTA díjra jelölték a Szép remények díszlete miatt.)

Vannak azok a típusú filmek, amiknek nem sok köze van a karácsonyhoz, mégis valahogy átszövi őket az ünnepi hangulat. A Szép Remények is ezek közé a filmek közé tartozik. Egy jó kis történet, kedves szerethető karakterekkel, amiben a jó elnyeri jutalmát, a gonoszt pedig megbünteti a sors mindazért a sok rosszért, amit elkövetett. Aki szereti a 19. századi kosztümös filmeket, annak kötelező darab.

Nem bírom ki, hogy ne hívjam fel egy dologra a figyelmeteket. Nagyon vicces, hogy mennyire hasonlít a főhőst alakító színész Aviciire. Pip gyakorlatilag pont olyan, mint a svéd dj barna hajjal. Számomra már ezért a felismerésért is megérte megnézni a filmet.

Ma este is beszélgetünk a film után. Buda Marci vendégei: Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus, Lábas Viki a Margaret Island énekesnője, és Zaba a Hollywood Rose dobosa. Mennyire változtatja meg az ember személyiségét, ha új közegbe kerül? Létezik-e sírig tartó szerelem? Miért vonz minket az elérhetetlen? Többek közt ezekről fogunk beszélgetni. Tartsatok velünk, már csak azért is, mert legközelebb már csak 2016-ban találkozunk.

Petőfi TV, Vasárnap esti filmklub

Címkék: , , , , , , , , ,