Selfie: a trendkövetés biztonságérzetet ad

Önpromóció vagy önigazolás, de éppenséggel lehet kreatívan is csinálni

Tavaly a selfie-t (egyre jobban terjedő változatban: szelfit) választotta az év szavának az Oxford szótár. Az Oscar-selfie „felrobbantotta” a Twittert, és még Ferenc pápa is sorozatos szereplője az önfotóknak. A szelfizés trend, amíg nem találunk nála érdekesebbet.

Trend a neten

Önpromóció

A selfie-hez hasonló trendeknek kedvez a mediatizált világ, amely azt sugallja az embernek, hogy mindent megérdemel. Már nem kell valódi teljesítmény az elismeréshez, elég, ha az ember megoszt egy hétköznapi dolgot.

– Olyan nárcisztikus világban élünk, ahol folyamatos az önmenedzselés, a tartalmatlan egoépítés. Mindenki sztárnak, celebnek hiheti magát. Az átlagember önértékelése a fotóira adott lájkoktól függ – mondta Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus. A szülők felelőssége hatalmas. Nem arra kell megtanítaniuk a gyereket, hogyan legyen énközpontú, hogyan reklámozza jobban magát. Nem kell mindent ráhagyni a gyerekekre odafigyelés nélkül. Nagyon fontos a siker a gyermek fejlődésében, de meg kell tanítani veszíteni is a kicsiket. És arra is, hogy az életben szabályok vannak, nem kaphatnak meg mindent, főképp nem azonnal. Ha csak az önimádó, mesterségesen felfújt, erőfeszítés nélküli, „mindent azonnal” egót építi a szülő, abból a későbbiekben komoly problémák lehetnek. Az életben nem osztogatják úgy az elismerést, mint a lájkokat.

Trendkövető fiatalok

Mint a legtöbb trend, úgy az online trendek is gyorsabban érik el a fiatalabb generáció tagjait. Ők sokszor válogatás nélkül, már a megjelenéskor átvesznek egy-egy trendet, amely pillanatok alatt elterjed a kortárs csoportokban is.

Selfie-szótár

Egy ősselfie

Diego Velázquez: Az udvarhölgyek (1656)

A kompozíciónak a művészettörténetben közel fél évezredes múltja van, persze a kivitelezés összehasonlíthatatlanul átgondoltabb. A festmény bal szélén maga a festő látható vászna mögül kilépve, mintha…

  1. éppen egy tükörbe nézve festené meg az udvarhölgyek csoportjában önmagát is,
  2. magáról a festményt szemlélőről készítene portrét.
  3. Valójában a királyi pár, IV. Fülöp és Ausztriai Mária Anna képmását készíti, akik azonban a tényleges képen csak a háttérben lévő fali tükörben látszanak.

Bordohányi Alexandra

Címkék: , , , , , ,