Pincében tartották

Nyolc éven át pincében tartották  az idős nénit Budapesten

Hihetetlen, hogy senki nem is sejtett semmit abból, ami Budapesten a nyolcadik kerületben folyt: az egyik pincében nyolc évig tartottak fogva egy idős hölgyet azért, hogy megkaparintsák a nyugdíját – értesült a Blikk.

Maga a puszta alaphelyzet is rémisztő, itt azonban még sokkolóbb volt, hogy az asszony egyik családtagja is a fogvatartók közt volt. Az idős hölgyről jelenleg a családok átmeneti otthonának egyik dunántúli krízisközpontja gondoskodik, amely kimondottan a családon belüli erőszak áldozatait fogadja.

Az asszony nyolc éven át nem láthatta a napot, azt is csak sejthette, hogy mikor van nappal és mikor van éjszaka. Fogvatartói épp annyit adtak neki enni, hogy életben maradjon, és csak annyira gondoskodtak róla, amennyire feltétlenül szükséges volt. A nő nyugdíját persze minden hónapban felvették, amiből a szerencsétlen asszony egy fillért sem látott. A nő az őt ért trauma miatt a mai napig képtelen megszólalni.

A Blikk kereste az alapítványt is, de vezetője csak annyit mondott, védence beszámíthatatlan állapotban van, az ügyet a rendőrség még vizsgálja. A hatóságok az újság megkeresésére azonban nem kívántak több részletet elárulni az ügyről.

De vajon milyen lelki-fizikai megpróbáltatásokon kell keresztülmennie annak, aki éveket él egy sötét veremben? Skultéti-Szabó Katalin pszichológus szerint a fogvatartottnak sokszor sem önmagára, sem a körülményekre nincs reális rálátása.

– Egy ilyen helyzet óriási krízisállapotot szül, akit fogva tartanak, sokkos állapotba kerülhet, a trauma hatására akár le is bénulhat, vagy a küzdelmet feladva az öngyilkosságot is megkísérelheti – magyarázta a szakértő, aki azt is elmondta:bár a fizikai állapot helyre billenthető, egy maximálisan elhanyagolt környezetben különböző kórságok is könnyen megtámadhatják a szervezetet, az idős kor pedig fokozottan érzékeny időszak, hiszen a szerzett és a korral együtt járó betegségek kezeletlenség esetén visszafordíthatatlanná válhatnak, és szellemi leépülést idézhetnek elő. Ebben az esetben már csak vegetál, valószínűleg nem lesz képes önálló életvitelre, sem reintegrálódni a társadalomba – árulta el a pszichológus, aki szerint masszív személyiségzavarra vall, ha valaki saját családtagja fogva tartására vetemedik.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,