Örökös harc

A kis Benettet (†4) nagymamája, Erika (†49) látta el /Fotó: Facebook

Hort — Gyötrelmes élete volt annak a horti nagymamának, aki szombaton unokájával a karján a vonat elé ugrott.

A tragédia óta mindenki azt találgatja, mi vezethetett odáig, hogy a nagyszülő a halálba vitte Benettet (†4).b
F. Erika (†49) intézetben nőtt fel. Hamar megházasodott, majd megszületett lánya, Brigitta (28). A kicsi nyitott gerinccel jött a világra, ezért szinte az egész gyerekkorát kórházban töltötte. Anyja sohasem hagyta magára tolószékbe kényszerült gyermekét. Közben viszont férjével folyamatosan küzdöttek a gyámüggyel: a pár ugyanis szegényes körülmények között élt, félő volt, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket. Brigitta után ugyanis Erikáéknak egy fiuk is született. Miután Erika férje meghalt, az asszony magára maradt a létfenntartásért vívott harcban.


Az asszony ebben a vasúti átjáróban lépett a kisfiúval a karjában a vonat elé /Fotó: Isza Ferenc

A sors továbbra is mindennap próbára tette: amikor négy évvel ezelőtt megszületett az unokája, Benett, minden kezdődött elölről. A gyámhivatal szakemberei heti rendszerességgel jártak a családhoz, hogy ellenőrizzék a lakhatási körülményeiket. Minden találkozás alkalmával ott lebegett a levegőben: akár úgy is dönthetnek, hogy a kisfiúnak mennie kell az egyszerűen berendezett házból.

Ennek az asszonynak az egész élete örökös harc volt – vélekedett a család ismerőse, Zsolt – Ebbe a több évtizede tartó csatába fáradhatott bele. Mivel a lánya tolókocsihoz kötött, ő járt mindenhova a kicsivel. Természetesen nincs magyarázat Erika tettére, de talán valamelyest árnyalja a képet. Emlékszem, amikor megszületett Benett. Azonnal anyaotthonba szállították őket, hogy ott jobb helyük lesz. Akkor felajánlottam, hogy ingyen lakhatnak a házban – árulta el a férfi.


Brigitta (28) az anyját és kisfiát is gyászolja /Fotó: Isza Ferenc

Erika élettársa, István még mindig sokkos állapotban van.b
– Most akartunk összeköltözni, erre ilyen szörnyűséget tesz! Mondtam, hogy a kisfiút is hozhatja. Szombaton még elmondta, mit főz majd estére. De mire hazaértem, már a rendőrök vártak – sírta el magát István. Megkerestük az illetékes gyámhivatalt, de nem akartak nyilatkozni.b

Lehettek előjelek

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus szerint egy ilyen tettnek többnyire mindig vannak előzményei és rá utaló jelek. – A folyamatot egy hosszan tartó családi, akár egzisztenciális krízishelyzet előzhette meg, amely helyzetből a nagymama nem látott racionális kiutat. Beszűkült tudatállapotban, hirtelen felindulásból is dönthetett, az unokáját magával rántva.

Ha segítség kell

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!b

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/rettegett-a-nagymama-hogy-elszakitjak-unokajatol-hort-vonat-ongyilkos/jjbsbc0

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,