Online pszichológia

A jelenlegi krízishelyzetre reagálva a lelki problémákkal foglalkozó szakemberek is óvintézkedéseket vezettek be. Csökkentik a személyes találkozók mennyiségét, Skypon, Messengeren, telefonon és egyéb módon is állnak rendelkezésre. Mi az előnye és a hátránya ezeknek a megoldásoknak?

A virtuális rendelés alkalmával nincs fizikai kontakt így nem fertőzhetik meg egymást a felek, hiszen nincsenek egy légtérben a rendelőben. Hatalmas előny és megkönnyebbülés, hiszen nem kell ülés közben erre a tényezőre koncentrálni. Ez azonban kizárja annak a lehetőségét, hogy a pszichológus jobban szemügyre vehesse páciensét, minden rezdülését detektálhassa. Ilyen jel pl. a kéztördelés, ami a szorongás egyik jellemzője, de számtalan hasonló árulkodó apróság létezik. Ezeket a finomságokat a számítógép előtt ülve a gyógyító szakember nem biztos, hogy kiszúrja.

A személyesség is idézőjelbe kerül. A közvetlen kontakt egyértelműen több információval szolgál az összkép kialakítása folyamán. A képernyőn keresztül tényleg „csak” egy képzeletben kiegészített benyomás áll rendelkezésre. Például, nem tudjuk meg soha, milyen lehet Mona Lisa profilból. Milyen az alakja?  Miként öltözködik, milyen cipőt hord, van-e a testén felesleg vagy nincs? Ezek árnyalják az összképet és hagynak vakfoltokat maguk után.

Online üzemmódban nem lehet bizonyos teszteket felvenni (pl. Rorschach), amelyek egyes esetekben elengedhetetlenek. A tesztek a korkép megállapítását szolgálják, olyan mint a laborvizsgálat vagy röntgen egy organikus elváltozás esetében. Amennyiben a szakember gyanakszik valamire, a teszttel képes ellenőrizni feltevése helyességét illetve a helyes kórképet megállapítani.

Az online vizsgálat gyerekek esetében is kétséges lehet. A gyermeknek ott kell ülni a képernyő előtt, miközben, ha pont figyelemzavaros, ez nem lesz egyszerű. Van, amikor a gyermek és a szülő egymástól elválasztva, külön válaszol a kérdésekre. Ha a kicsit nem lehet megnyugtató módon elszeparálni, akkor ez a megoldás nem működik ebben az esetben.

Az online konzultáció akkor tökéletes, ha a két fél minden zavaró körülményt kiküszöbölve képes koncentrálni egymásra. Virtuális csatornán keresztül ez sokkal nehezebb. Nehéz otthon elszeparálódni annyira, hogy ne zavarjon valakit a kintről beszűrődő beszélgetés, tévé, zene hangja, ne nyisson rá véletlenül a gyerek a szülőre. Nehéz olyan hátteret találni, ami semleges, nem vonja el a figyelmet és még lehetőleg hangszigetelt helyen is van. A figyelem könnyebben elkalandozik még olyan tényező is kerülhet az ablak elé, ami szokatlan, kizökkenti a résztvevőt.  A szakemberek számára is fontos a koncentráció és a zavartalanság, azért általában ők is ragaszkodnak a megszokott rendelői környezethez. A virtuális rendelés alatt ezért nem biztos, hogy száz százalékot tudnak kihozni. A virtualitás egy másik szegmense az, amikor a pszichológus, szexuálpszichológus már ismerik egymást és a közösen kialakított bizalmi légkörben folytatódhat a munka.

Nehezíti a helyzetet, amikor párkapcsolati krízis megbeszélése folyamán a párja a másik szobában tartózkodik. Közben nyilvánvalóan az vonja el a figyelmet, hogy ki ne hallatszódjon az eszmecsere a falon kívülre. Ez gátolja az alapos és körültekintő munkát.

Összefoglalva, a virtuális rendelés nem teljesen olyan, mint a valódi személyes találkozás. A feleknek töredékes benyomásokkal kell dolgozniuk, ha még nem volt szerencséjük egymáshoz. Azonban még ez is jobb annál, mintha semmilyen segítség nem állna rendelkezésre. Ha létrejön egy új munkakapcsolat, akkor a fentiek ismeretében gyorsan ki kell alakítani a megfelelő feltételeket vagy számolni azzal, hogy nem minden lesz tökéletes. Mégis, inkább egy ilyen megoldás, mint semmilyen. Kérjen időpontot, ha úgy érzi nem tud megbirkózni valamivel vagy nem viseli jól a bezártságot.

Címkék: , , ,