Nőverésre buzdít

Nőverésre buzdít a vers az alsótagozatosok tankönyvében

Az ismert dalocska utolsó versszaka arról szól, hogy Katát rendszeresen megveri a férje / Fotó: Facebook

Már nemcsak a facebookozóknál, de a szakembereknél is kiverte a biztosítékot az a székely mondóka, amiről az eduline.hu oktatási portál ír: a strófa az egyik alsó tagozatos olvasókönyvben jelent meg, és arról dalol, hogy a nők dolgoznak, a férfiak pedig esténként megverik őket.

„Én azt megteszem, Katát elveszem, ő dolgozik, én meg alszom, este megverem” – így szól a Cifra palota nóta utolsó, kevesek által ismert strófája, amit korábban nem tanítottak az iskolákban. Nyáry Krisztián irodalomtörténész szerint jól is volt ez így.

A Cifra palota utolsó versszakát eddig kihagyták a tankönyvekből / Fotó: Facebook

– Nem véletlenül: az iróniát még nem értik a kicsik. Ahogyan más népdalok pajzán strófáit sem teszik be a tankönyvekbe, magyarázat nélkül ennek sincs helye.
Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint ennél is nagyobb a baj ezzel a mondókával.

– Ez egy veszélyes és családellenes mondóka, amivel belevésik a gyerek agyába a családon belüli erőszakot. Ki kellett volna gyomlálni ezt a vers­szakot! – vélekedett az elnök.

Csaba (48) szerint ennek nincs helye a tankönyvben, csak abban bízik, hogy ha kisfia, Soma ilyesmit olvas, átsiklik felette

Skultéti Szabó Katalin szakpszichológus szerint attól azért nem kell tartani, hogy a gyerekek a mondókán felbuzdulva csépelik majd a lányokat, nem a versikék teszik agresszívvé őket.

A pedagógusok szakszervezete nem kívánt nyilatkozni, az Emberi Erőforrások Minisztériumától sem kaptunk választ.
Az állami tankönyvkiadást is felügyelő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azonban megtudtuk, hogy az általuk kiadott tankönyvekben a Cifra palota ezen változata biztosan nem szerepel.

József (53) reméli, hogy Bence nem veszi majd komolyan az ilyen dolgokat / Fotó: Weber Zsolt

Harapós
Több fura elírás akadt már a tankönyvekben. Varró Dániel ötödikeseknek szóló Hat jó játék kisbabáknak című versén sokan kiakadtak, utolsó strófája arról szólt, milyen jó játék a konnektor.
Tóth Krisztina is kapott eleget a harapós pitbullokról szóló verse miatt, s volt olyan erkölcstankönyv is, amely szili­kon mellbimbókat ajánl.


Tóth Krisztina pitbullokról írt verse is kiverte a biztosítékot

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/noveresre-buzdit-a-vers-az-alsotagozatosok-tankonyveben/x82h5c9

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,