Nagycsaládos karácsony

Nagycsaládos karácsony: nem elég a rejtekhely az öt gyerek ajándékának

Magyarország – Tizenöt liter leves, 12 rúd bejgli és 25, összesen nyolc rúd papírba csomagolt ajándék a fa alatt: így néz ki egy ötgyermekes család karácsonya, egy nagycsaládos karácsony. Persze nem csak az étel és az ajándékok mennyisége más a Rieder családban. A különböző generációk különböző praktikákat szülnek.

R. Fonyó Barbara és férje számára ezek a legmeghittebb pillanatok. Együtt az ünnepi asztalnál. Készülnek a díszek, égnek a gyertyák. Öt gyerek mellett rengeteg praktikára van szükség /Fotó: Gy. Balázs Béla

„Ide-oda pakolgatom az ajándékokat, hiszen a téli szünet idején mindenki itthon van. A nagy nyüzsgésben félő, hogy az egyik gyerek egyszer beléjük botlik, alig van elég rejtekhely az ajándékoknak” – kezdte R. Fonyó Barbara (44), akinek az ajándékok kiötlése is komoly fejtörést okoz. „A kisebbeknek szinte mindenük megvan, hiszen rájuk maradnak a nagyobbak régi játékai. Általában listát írnak, de azok kilométeres hosszúságúak tudnak lenni” – mondta a 3, 6, 8, 10 és 13 éves gyermekek édesanyja.

„A szülők megkönnyíthetik a dolgukat, ha azt mondják gyermekeiknek: a Jézuska csak adott mennyiségű ajándékot bír el” – kezdte Skultéti-Szabó Katalin pszichológus. „A szülő így nem lesz frusztrált, a gyermek pedig kiválaszthatja a számára legfontosabbakat, és csalódni sem fog, ha nem azt kapja meg a listájáról, amire a leginkább vágyott volna” – mondta a szakértő, aki szerint ezzel az „anyagi csőd” is elkerülhető. A Rieder család közel 250 ezer forintot költ az ünnepekre, ám ez a menüt tekintve nem is csoda.

Milyen egy nagycsaládos karácsony? „15 liter húslevesből, 1,5 kiló karajból, fél kiló rizsből és 12 rúd bejgliből áll az ünnepi menü. Nehéz mindenki igényei­nek megfelelni, így minden évben ezt készítjük, mert ezt mindenki szereti” – árulta el Barbara. „Mindenki akar valamit: korcsolyázás, kirándulás, séta, adventi vásár. Közben sütni, főzni, takarítani kellene. Amíg mi a férjemmel előkészülünk, addig a rokonok foglalják le a gyerekeket. Az ajándékot a Jézuska hozza, és bár a nagyok tudják az igazat, a mai napig hinni akarnak a csodában” – mondta az édesanya.

Skultéti-Szabó Katalin szerint ez az átmeneti időszak kettős tudatállapotot szül. „Bár ebben a korban már tudják, hogyan kerül az ajándék a fa alá, a gyerekeknek szükségük van az ezzel járó ceremóniára. Belemennek a játékba és ezzel asszisztálnak is szüleiknek, hogy a kicsik még varázslatként éljék meg a karácsonyt. Ez egy többgenerációs családban kiemelten fontos, mert ha a gyerekek korán kiábrándulnak, akkor felnőttkorban mindenféle hókusz-pókuszban akarják majd kiélni gyermeki énjüket” – magyarázta a pszichológus.

https://www.blikk.hu/karacsony/gondoljunk-egymasra/igy-keszul-a-reider-csalad-a-karacsonyi-unnepekre/zwy1ln5

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,