Miként válasszunk pszichológust

A pszichológus választás tapasztalat nélkül nehéz dió. Aki járt már pszichológusnál az nagyjából rájött mire kell leginkább odafigyelni, de még ő sem biztos, hogy mindent számba vesz, ami szükséges.

A pszichológia még manapság sem képvisel súlyának megfelelő tiszteletet hazánkban. Egyeseknek továbbra is elvont műfaj, úri passziónak számít. Ezzel szemben a pszichológia az emberi létezés egyik alapját adja. Ugyan olyan nélkülözhetetlen „alkatrészünk”, mint a tüdőnk a légzéshez vagy a szívünk a keringéshez. A pszichológus a közérzeten, önbecsülésen illetve a terhek elviselésében képes segíteni. Ha kell, ezekben mindben egyszerre, ha nem, akkor külön-külön is.

Miért fontos jó pszichológust választani?

A jó pszichológus olyan, mint a jó orvos – nem kezel félre. Gyorsan és pontosan rájön, mi az alapvető probléma, hol, milyen módon, mértékben kell beavatkozni. A mellényúlás itt is komoly károkat okozhat a páciensben, csak nehezebb észrevenni. Érdemes ezért klinikust választani, aki megfelelő képességekkel és gyakorlattal is bír. Az alapképzést végzett pszichológus igazából nem foglalkozhat kliensekkel, még két és fél év tanulás vár rá, hogy tanácsadó lehessen. A tanácsadó pszichológus az, aki elirányítja a pácienst problémája alapján a megfelelő magasabban képzett kollégához. Ilyen a klinikus vagy még feljebb a terapeóta. Mivel a terapeótát több mint 10 évig képzik, ezért elég kevés van belőle az országban. Tehát, már egy klinikus is nagy kincsnek számít és hatékonyan tud segíteni.

Az első találkozás folyamán figyelje, milyen érzéseket, milyen benyomást kelt önben a szakember. Próbáljon meg minél őszintébb lenni hozzá. Mivel olyasvalakivel van dolga, aki ért a mélylélektanhoz, nem kell óvatoskodni, ráadásul a pszichológust köti a titoktartási kényszer is. Nyugodtan tálalja ki a legkomolyabb lelki problémáit is, ha zavart észlel a szakember reakcióiban, akkor lehet, hogy nem ő a megfelelő.

A találkozás végén döntse el, milyen benyomást tett önre, szimpatikus volt-e, képes vele rendszeresen találkozni és megosztani vele minden intimitását? Kialakult vagy kialakulhat-e egy bizalmi viszony, egy őszinte munkakapcsolat? Bízik-e benne vagy pont az ellenkezőjét váltja ki? Ha még van idő, akár ezeket is meg lehet beszélni vele. Az igazán profik nem sértődnek meg semmin, sőt, van, amikor ők mondanak nemet, mert a páciensben nem érzik azt a kompatibilitást, ami a hatékony együttműködéshez és eredményes közös munkához szükséges.

Mitől jó egy pszichológus?

Megvannak a tanulmányi preferenciái, elegendő a szakmai háttere, látta már nyilatkozni valamilyen csatornán. Ezeket az illető weboldalán szemügyre veheti. Az ajánlásoknál legyen tekintettel arra, hogy közvetlen hozzátartozókat, barátokat nem vállalhat be az, aki valóban komolyan veszi a szakmáját. Erre az a magyarázat, hogy mindenkivel lehet konfliktusa egy adott személyiségnek, nagy valószínűséggel azzal is, aki párhuzamosan ugyan ahhoz jár. Ebben az esetben kifejezetten káros, ha információ átszivárgások történnek, illetve ha valaki úgy érzi, azt képzelheti, a pszichológus a másik érdekében manipulálni akarja. Ez a szabály ezt a lehetőséget eleve kizárja.

Az is szűri a klinikai pszichológusokat, hogy mennyire szimpatikusak, szabálykövetőek. A keretek és szabályok tartása az egyik legfontosabb szakmai kritérium. Ez a személyiség alapvető összetartó tényezője mindenkinél, amit egy szakembernek mindenképpen ismerni és alkalmazni kell. Ugyan ezt várja el a páciensétől is, mert e nélkül nem működik hatékonyan ez a műfaj. Vállalni kell a korlátozásokat és alkalmazkodni kell maximálisan a pszichológus által működtetett rendszerhez, a javulás érdekében.

Budapest belső kerületeiben talán nehezebb szabad időpontot találni egyes szakemberekhez, de nem törvényszerű.

Ki forduljon pszichológushoz?

Bárki fordulhat krízis helyzetben vagy azon kívül is. A személyiség sosem lesz tökéletes, mindig van mit csiszolni rajta. Ezt hívják önismereti tréningnek.

Krízisek az élet minden területén előfordulhatnak, magánéletben, munkahelyi környezetben, sportban, de még egy ártalmatlan kikapcsolódás alkalmával is. Ha úgy érzi, hogy váratlanul és legyőzhetetlenül maga alá temeti valami tragédia vagy helyzet, ne teketóriázzon, keressen segítőt.

Asszociációs felhő: pszichológusok, terápia, fanni, coaching, fekete, gergely, rendelő, önismeret, szexuálpszichológia, mandulapszicho,ker, lengyel, hang, menü, gyorsan, , sörös, szigeti, keres, árak, mindennapi, kapcsolatban, füzesi, jakus, klein, pest, sarolta, honlapon, emberek, sokszor, született, hamar, paput, segítünk, szakembert, reha, bimbó, amiben, weintraut, györgyi, norbert, keszeg, szekeres, kérjen, budapesten, együtt, english, pszichofészek, erika, ferles

Címkék: