Lelki problémákkal küszködik?

Ha mentális problémákkal küszködünk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, aki segíteni tud legyőzni a gondokat, krízis helyzeteket. Sokaknak azonban nem világos, mi történik a pszichológusnál és mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között, ezért nem tudják kihez kell fordulni egyes esetekben.

A pszichológus főleg a lelki problémák megoldásában tud segíteni, amelyek nem nevezhetőek betegségeknek, inkább csak zavaró gondoknak, amelyekre egyedül nem mindig találunk megoldást. Egy szakember azonban külső szemlélőként könnyebben észreveheti a probléma forrását és megoldást is találhat rá.

Mi lehet ilyen?

Például párkapcsolati problémák, amelyek annyira intimek, hogy senkinek nem meri elmondani. Személyiség zavarok, tikkelés, szorongás minden olyasmi, ami első látásra nem feltűnő, de éveken keresztül mérgezi az ember lelkét, személyiségét. Reakciók, melyeket nem jó helyen és nem jókor jönnek elő. Megnyilvánulások, kapcsolati, kapcsolódási furcsaságok, amelyek természetellenesnek tűnnek. Konfliktusok, melyek mindig megtalálják vagy amelyekben folyton benne találja magát. Az önismeret hiányára utaló jelek, mivel nem érti miért reagál így vagy úgy.

A lelki gondok maguktól sosem oldódnak meg, hiszen ezektől csakis úgy lehet hatékonyan megszabadulni, ha valaki segít ebben. Az emberek sok esetben a legnehezebb belső vívódásukat nem osztják meg még a hozzájuk legközelebb állókkal sem, ezekben az esetekben pedig mindenképp ajánlott egy jó pszichológust felkeresni.

A páciens számára már az is nagy megkönnyebbülést jelent, ha problémáját megoszthatja valakivel. Természetesen egy mélyebb lelki sérelem esetén több kezelésre is szükség van, ugyanakkor a javulás folyamata már első alkalommal érezhető lesz, megkönnyebbülést okoz, ha az illető tesz önmagáért.

A pszichológus az a segítő, aki a megfelelő oktatási intézményben, egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen a gyakorlatban is képes alkalmazni. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos, nincs receptírási jogosultsága, nem visel doktori címet. Verbális kommunikáció, megfelelő tesztek révén képes detektálni a személyiségben megbúvó vagy éppen túlzottan előtérbe kerülő mentális problémákat, zavaró tényezőket.

Pszichológushoz forduljunk akkor is, ha párkapcsolati, családi gondjaink vannak, de a szorongás és a pánikbetegségek során szintén a segítségünkre lehet. Ezzel szemben, a pszichiáter a valós mentális betegségek kezelésében tud segíteni, mint amilyen a skizofrénia vagy a depresszió egyes típusai.

Ilyen esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ezt viszont csak a pszichiáter rendelheti el, mivel ő rendelkezik orvosi végzettséggel. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pszichológus és a pszichiáter együtt kezelik a pácienst.

Pszichés, lelki problémák esetén az átlagember nem pontosan tudja vagy érti, hogy kihez tud fordulni problémájával. Ebben segítünk önnek:

Milyen segítségre, szakemberre van szükség?

A legegyszerűbb, ha felhív vagy elektronikus levelezéssel megkeres egy megbízható pszichológust, ő el fogja irányítani a megfelelő szakemberhez vagy felajánlja segítségét, ha a probléma a tudáskeretei közé tartozik. Érdemesebb egyéni szakembert választani, mert a nagy magánrendelők is csupán továbbítani tudják a problémát egy konkrét szakembernek.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, nem orvos, nem foglalkozik gyógyszeres kezeléssel. A pszichiáter ellenben orvosi diplomával bír és pszichiátriából szakvizsgát tett az egyetem elvégzése után.

A pszichológus egyetemi pszichológia szakon szerzett diplomát, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.
Három éves alapképzés (BA) elvégzése után a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek 2006 óta, a bolognai rendszerben. Csak a mesterképzés (MA) végeztével válnak pszichológussá. Aki tovább képzi magát az újabb emelt szintű képzés után lehet klinikus. A klinikusoknak már gyakorlatot is kell igazolniuk illetve önismereti képzésen részt venniük. Következő fokozat a pszichoterápeóta. Ez szintén több éves képzéshez és gyakorlathoz kötött folyamat.

Ki a pszichoterapeuta?

Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos  vagy klinikai pszichológus lehet, aki sikeresen letette a Pszichoterapeuta Szakvizsgát. Ez egy speciális, un. ráépített szakvizsga, melyet egy másik szakvizsga megléte esetén lehet megszerezni.

A pszichológus, az egyetem után évekig jár klinikai szakképzésre, szakmai gyakorlatot szerez, leteszi a klinikai szakvizsgát. Közben, vagy ezt követően képződik pszichoterápiából egy (vagy több) módszerből, az adott pszichoterápiás egyesületnél levizsgázik, majd ezt követően elvégzi a Pszichoterapeuta Képzést és csak ezután teheti le a Pszichoterapeuta Szakvizsgát, ennek függvényében használhatja a pszichoterapeuta címet.

Az orvosok esetében egy alapszakvizsga (pl. pszichiáter, belgyógyász stb.) megléte és ugyanezen képzések után lehet valaki pszichoterapeuta.

Ugyanakkor nem lehet pszichoterapeuta a fenti végzettségek nélkül sem közgazdász, sem természetgyógyász, sem állatorvos stb. bár vannak, akik annak hívják, hirdetik magukat.

Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?

Erre nincs egzakt válasz. A Google keresőktől kezdve az ismerősök ajánlásáig bármivel el lehet kezdeni. Azonban a pszichológusnál rendkívül sokat számít a szimpátia és a kialakuló kapcsolat. Fontos, hogy elfogadható személyiség legyen, mivel tőle jobban fogadja azokat a módszereket, amiket be kell vetnie adott esetben.  Ne fedje, a pszichológus a lélek legmélyebben eltitkolt bugyraiba is időnként belelát és esetenként végigasszisztálja a totális összeomlásokat, kifordulásokat is.

Hol keressék?

Legegyszerűbb az internet vagy az ismerősök között végigkérdezni. Az interneten nem könnyű megtalálni a megfelelőt, mivel nem biztos hogy egy jó szakember a netes helyezésekben is annyira előre kerül, mint egy jó marketingelt, de kevésbé tapasztalt. Érdemes inkább az egyéni oldalak között válogatni, mint nagy gyűjtő site-kon. De, ha nagy gyűjtő oldalakon böngészik valaki, akkor olyan oldalt válasszon, amelyik nem egy rendelő felületéhez kapcsolódik, hanem szakmai felület, mint a pszichologuskereso.hu. Ezen nem a merketingelési szempontok dominálnak, hanem a szakmaiság.

Érdemes lakóhelyhez közel keresni, tehát, ha valaki VI. kerületi budapesti lakos, akkor ebben a kerületben is fellelhet megfelelően képzett szakembereket.

Érdemes klinikai szakpszichológust keresni, mert ők azok akik megfelelő képzettséggel rendelkeznek. A pszichológus és a tanácsadó pszichológus nem teljesen felkészült, nincs klinikai tapasztalata, azaz nem vett részt gyógyító munkában, illetve nincs specializációja sem.

További útmutatást a témában ezen a linken találhat.

Asszociációs felhő: pszichológusok, terápia, fanni, coaching, fekete, gergely, rendelő, önismeret, szexuálpszichológia, mandulapszicho,ker, lengyel, hang, menü, gyorsan, sörös, szigeti, keres, árak, mindennapi, kapcsolatban, füzesi, jakus, klein, pest, sarolta, honlapon, emberek, sokszor, született, hamar, paput, segítünk, szakembert, reha, bimbó, amiben, weintraut, györgyi, norbert, keszeg, szekeres, kérjen, budapesten, együtt, english, pszichofészek, erika, ferles,

Címkék: ,