Kutya okozta a halált

Újabb részletek a tragédiáról: egy órán át küzdöttek a kislány életéért, akit megtámadott a család kutyája


Ramónát kivérezve szállították kórházba, miután a család kutyája összeroppantotta a koponyáját. Bár többször próbálták újraéleszteni, a kicsi életét nem tudták megmenteni. A rendőrség most azt is vizsgálja, hogy a gyermek egyedül volt-e az udvaron, amikor halálosan megsebezte az állat.

A mentőkre és a rendőr­autóra lettem figyelmes – kezdte Bús Erzsébet (70), a család szomszédja. – Csendes család volt, éppen csak csak köszöntünk egymásnak. Egy fekete, pitbull méretű kutyájuk volt, az harapta meg a kislányt. Felfoghatatlan, ami történt, az egész települést megrázta a hír – mondta.
A házból zokogva futott ki Ramóna nagymamája, éppen a lányához sietett, amikor értesült a szörnyű hírről. Mint megtudtuk tőle, a nagyjából négyéves kutya soha nem bántott senkit, jámbor természete volt. A gyermek a nyakán és a fején sérült meg.
Az állat a kislány fejét harapta meg – kezdte prof. dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Kórház orvos-igazgatója. – Kivérzett állapotban, többszörös koponyasérüléssel szállították kórházba. Már a helyszínen újra kellett éleszteni, az újraélesztés pedig a mentőben, majd a kórházban is folytatódott. Egy órán át folyamatosan küzdöttek érte, sajnos, eredménytelenül – árulta el.


Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség / Fotó: Fuszek Gábor

A kislány édesanyja egy másik házban húzta meg magát jegyesével. Bezárkóztak, lapunknak nem kívántak nyilatkozni. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indított nyomozást a szülők ellen. Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd szerint kiskorú veszélyeztetésével halmozottan akár 7,5 év börtönbüntetést is kaphatnak, ám szerinte valószínűbb, hogy felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik őket.
Kriston-Csigás Zoltán állatpszichológus szerint elképzelhető, hogy nem támadás történt.
– A kutyafélék a nyakuknál és fejüknél fogva cipelik a kicsi­nyeiket. Ha a kutya úgy gondolta, hogy a kislány nincs jó helyen, át akarhatta vinni valahova. Mivel az embernél tagoltabbak a koponyalemezek közti kutacsok, így egy enyhébb fogás is a tragédiát okozhat – fejtette ki a szakértő.

Sírig tart a trauma

Skultéti-Szabó Katalin pszichológus szerint egy gyermek elvesztése feldolgozhatatlan trauma. – Ezen egy szülő sem tudja túltenni magáti. Ha van másik gyermek, az nyújthat vigaszt, de lehet, hogy a szülő életében úgynevezett „fokozott kritikus stressz-reakció” lép életbe, ezért szakemberre van szükségük.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,