Koronavírus pánik

Magyarországon a koronavírussal kapcsolatban kezd kialakulni a pánik hangulat, kitörőben a koronavírus pánik. A médiafelületek tájékoztatnak, hogy elfogytak a kézfertőtlenítők, maszkok. Bemutatják, hogyan kell helyesen kezet mosni, de azért aggódjunk, mert valamelyik kézfertőtlenítő nem elég jó. Mi történik velünk, ha ezeket az információkat halljuk? Szorongunk, mert belekerülünk egy olyan ördögi körbe, ahol azt gondoljuk, itt a vég.

Néhány elkapott gondolat az éterből. „Egyre gyorsabban terjed! Már nagyon közel van. Nincs ellene védőoltás, nem tudunk mit tenni.  Rengetegen meghaltak. Egy japán nő másodjára is elkapta. Az olaszok vesztegzár alatt.”

Ha ezek nem fokozzák a szorongásunkat, akkor mi?  A tehetetlenségérzet visszahat a gondolatainkra: „Senki sem fog segíteni! Mit tehetsz, ha már az olaszok is karanténban vannak? Lehet, hogy a halál vár? Halmozz fel élelmiszert! Mi lesz a gyerekkel?”

Kialakul az ördögi kör a következményeivel együtt. A pánikhangulatnak szigorú törvényei vannak, ránk erőlteti a kényszert. „Halmozz fel tartalékokat! Korlátozd  a mozgásod és szociális kapcsolataidat, lehetőleg a minimumra! Ha mégis ki kell mozdulnod csak a legszükségesebbekre koncentrálj. Soha ne feledd, veszélyben vagy! A koronavírus mindenhol jelen lehet! Ne tégy felelőtlen dolgokat!

Civilizált világunk elkerülő mechanizmusokra épül. Kerüljük a konfliktusokat, a halált, a gyászt, a tragédiát, a hideget, a meleget, a világost, a sötétet. Nincs abban semmi különös, ha ehhez a betegségek is csatlakoznak, mivel egészségesen, boldogan, lehetőleg jó sokáig szeretnénk élni. Az egészséges, hosszú élethez viszont hozzátartozik a kontrolláltság, az irányítás. Vegyük igénybe a szűrővizsgálatokat,  táplálkozzunk a lehető legegészségesebben, mossunk kezet sűrűbben, stb… Az irányítás kicsúszhat a kezünkből a félelmeknek hála, a pánikbetegség ilyen táptalajon virágzik csak igazán.

Meg kell érteni, hogy ez már van. Adottság, akár az influenza vagy a nátha. Voltak már hasonló járványok – SARS, H1N1. Nem biztos, hogy el kell szaladni előle, férjen bele a koronavírus a tudatos világunkba. Elkaphatjuk, de ez nem a világvége, nem a biztos halál. Hiteles forrásból tájékozódva igen csak túlélhető, előbb utóbb meg lesz a megfelelő vakcina is hozzá. Olvassunk és  tájékozódjunk, ne hagyjuk, hogy felülkerekedjen rajtunk a pánikhangulat és a tehetetlenség, mert akkor valóban komoly bajba kerülünk.

Mit tehetünk a kézmosáson kívül? Beszéljünk erről a gyerekünkkel és mondjuk el neki, hogy vannak járványok az életben, amiket túl kell élnünk, közösen.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,