Klinikai szakpszichológus

Mi a különbség klinikai szakpszichológus és pszichológus között? A pszichológus alapképzésen vesz részt, megismeri az emberi lélek általános működésének mechanizmusait. A pszichológus ezzel még nem válik teljes értékű szakemberré, mivel nem sajátította el a terápiás módszereket csupán fogalmat alkothat azokról, tanácsadást nagy általánosságban végezhet.

A tanácsadó pszichológus ennél magasabb szinten mozog. Két és fél éves felsőfokú továbbképzést követően éri el ezt a fokozatot. Konzultációt tarthat, amelyben lelkileg egészséges emberek életvezetési vagy krízis tanácsadását végezheti. Nem egészségügyi dolgozó, az orvosi nyilvántartásban nem szerepel, sem működési, sem ÁNTSZ engedély nem szükséges munkájához. Amennyiben olyan pácienssel találkozik, aki meghaladja a kompetenciáját – mert klinikai értelemben beteg, azaz személyiségzavar, pszichotikus állapot nagy fokú depresszió jellemzi -, akkor az első beszélgetés után továbbküldi a kliensét klinikai szakpszichológushoz vagy pszichiáterhez.

A klinikai szakpszichológus négy éves képzésen vesz részt a pszichológiai diploma megszerzése után valamint klinikai gyakorlatot végez mellette. Ilyenkor egyéni és csoportos formában is találkozik komolyabb esetekkel. Terápiát szupervízióval, és lelkileg patologikus (nem egészséges) páciensekkel is foglalkozhat. Amennyiben a páciens patológiája olyan mértékű, hogy nem képes beavatkozni a pszichológia eszközeivel, akkor a pácienst tovább irányítja pszichiáterhez, aki gyógyszeres beavatkozással képes kezelni.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,