Kislány protézissel

Letépte a fülét a kutya – kislány protézissel

Somogyszob — Minden szülő rémálma, hogy főzés közben a sikoltozó gyermeke kérjen segítséget a kertből.

Márpedig a Somogy megyei Kisgyura családban éppen ez történt: Bernadett 8 éves volt, amikor kutyájuk letépte a fülét.Írja a blikk.hu

Apukáméknál egész délután az állatokkal játszottak a gyerekek, majd hazamentünk, ahol a saját kutyánk várt minket. Bebike kalapban volt: a kutya vélhetően megérezte a többi állat szagát, és letépte a kalapot a kicsiről, azzal együtt a fülét is – emlékezett vissza a kislány édesanyja, Bernadett (42).

Tetézte a bajt, hogy a szülők nem rögtön vették észre, hogy a kicsi füle is megsérült. A kislány haja ugyanis eltakarta a testrészt.

A vállán alig pár csepp vér volt. Amikor összefogtam a haját, akkor láttam, hogy hiányzik a füle fele! Rohantunk a kórházba, a fülét jegelve, zacskóban vittük magunkkal. De sehol nem vállalták, hogy visszavarrják a darabot – tette hozzá az édesanya.

Ravasz Pál szilikonprotézis­ készítőről egy cikkben olvastak.

– Egy viszonylag ritka, kutyaharapásos sérüléssel érkezett hozzám a páciens. Leginkább azért volt szükség a fülprotézisre, hogy később ne csúfolják, és szorongás nélkül járhasson iskolába a kislány – kezdte Ravasz Pál. – Értelemsze­rűen, mivel növekvésben van a gyermek, időnként új protézisre van szüksége – tette hozzá a szi­li­konprotetikus, ortopédiai műszerész.

Bernadett nagyon örül az új fülnek. Anyukája szerint sokkal jobb kedélyű a kislány, amióta megkapta a szilikonpótlást.

A pszichológus szerint a gúnyolódás akár életre szóló lelki sebet ejthet.
– Nagyon sokan, akik csúfolódnak, nem is sejtik, hogy akár egy életre szóló sérülést is okozhatnak annak, akit bántanak – magyarázta Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus. – Remélhetőleg ennél a kislánynál inkább motivációvá fordul a gúnyolódás: ezekből a kudarcokból tud majd építkezni is a felnőtt­életében.

Nyomtatják az eszközt

A 3D-s eljárás által még pontosabb és élethűbb formát érhetünk el a jövő protéziseinél, ezzel a módszerrel teljesen digitalizálják a mintakészítés folyamatát. A végeredmény pedig 3D-s nyomtatással valósul majd meg, amely szintén egy, a szilikonhoz hasonló anyagból készül majd – ez még fejlesztés alatt áll – tette hozzá Ravasz Pál.

Letépte a kutya a kislány fülét – protézissel pótolták a darabot

forrás:blikk.hu

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,