Kiskorúak mobilozása

Döbbenetes dolgok derültek ki a kiskorúak mobilozása kapcsán – így védhetjük meg gyerekeinket

Magyarország — Kapjon vagy ne, és ha igen, hány évesen vegyünk a gyereknek okostelefont? Kis túlzással amint eldobja a csemete a cumit, máris főhet a szülő feje, vajon mennyire engedheti be az internet világába a gyerkőcöt.

A Vodafone friss felmérése szerint a 11 éves kor fölötti gyerekek közül 10-ből 9 rendelkezik okostelefonnal. A szolgáltató 200 háztartást vizsgált, azokban összesen 316 gyermekről derült ki: már használt valamilyen digitális eszközt. A családok 96 százalékánál volt vezeték nélküli internetelérés, és bár a szülők fele fontosnak tartotta a telefonhasználat kontrollálását, csak ötödük szabályozta, hogy a gyerek mikor és mennyire férhet hozzá a világhálóhoz. Tulajdonképpen mikor indulhat a kiskorúak mobilozása?

Bizonyos életkorig érdemes szűrőket és úgynevezett Parental Control programot használni – kezdte Csizmazia-Darab István, a Sicontact IT-biztonsági szakértője. – Akár távolról is korlátozhatjuk az internetes hozzáférést és a kívánt tartalmakat, valamint nyomon követhetjük gyermekünk pillanatnyi helyzetét – fejtette ki a szakértő, aki hozzátette: a szűrők hatásossága kétséges. Ha pél­dául a YouTube-ot engedélyezzük, ott a mesefilmeken kívül felnőtt-tartalmakkal is találkozhat a gyerek.


Ákos (10) és Mira (10) nyolcévesen kapott először készüléket / Fotó: Pozsonyi Zita

Pozsonyi Réka (38) telepítette a rendszert gyermekei telefonjára, de folyamatosan ellenőrzi is a böngészési előzményeiket. Mira (11) és Ákos (10) tavaly kapott új okostelefont, de már 8 éves koruktól van készülékük.

A korábbin internet sem volt. Mostanra YouTube-videókat néznek, játszanak, Facebookot és Vibert használnak. Mindennap ellenőrizzük az adatforgalmukat – árulta el Réka.

Semmivel sem akadályozhatjuk meg, hogy a gyerek a barátok, osztálytársak telefonján tiltott tartalmakat nézzen. Megoldást a kommunikácó jelenthet.

Ha őszintén beszélünk velük akár a csetelésről, akár a pornóról, később bizalommal fordulnak hozzánk a kérdéseikkel. Ha elvesszük, vagy nem is veszünk nekik okostelefont, a társaik kinézik őket, valamint maguk is frusztrálódni fognak, hogy nem tudnak olyat, mint a többiek – hívta fel a figyelmet Skultéti-Szabó Katalin pszichológus. Közvetett módon a gyerekek önállóságát is növeli, ha telefont adunk nekik. A szülők bármikor elérhetik őket, így a gyerkőcöknek ritkábban kell felügyelet.

– Anya, apa, a nagymamák és a nagypapák – mutatta az elmentett számokat telefonján Hanna (8), aki pár napja kapott feltöltőkártyát a készülékéhez. – Osztálykirándulásra készül, és most először fog idegen környezetben, a testvérei nélkül aludni. Egyre többször kezdeményez hívást, a legnagyobb riadalmunkra! – vette át a szót Norbert, a másodikos kislány édesapja.

A kislány csak korlátozottan telefonálhat: kizárólag a családtagokat érheti el telefonjáról

A Vodafone kutatásában részt vevők 93 százaléka szerint elengedhetetlen, hogy a szülők és a gyermekek bárhol, bármikor elérhessék egymást. Zsolt Péter szociológus szerint nem gond, ha a gyermek telefont kap, arra kell vigyázni, hogy ne váljon függővé.

Megváltozhatnak az emberi kapcsolatai, a folyamatos, egyszerre több helyről érkező ingerek miatt figyelemzavarossá válhat, a jelenség pedig egyre korábbra tolódhat. Öt év múlva már 10-ből 9, nyolcévesnél idősebb gyermeknek a zsebe rejthet telefont. Bizonyos dolgokat azonban minél előbb megtanulnak, annál jobb, így korábban szocializálódnak a világunkhoz. Mi több, mivel egymás között folyamatosan információt cserélnek a legújabb fejlesztésekről, ezen a téren előrébb tartanak, mint az idősebbek, akik számára segítséget nyújthatnak – magyarázta Zsolt Péter.

Szórakozásra ne vegyenek

Csak 12 éves kor felett

Katalin (37) / Fotó: Weber Zsolt

– Maximum miután betöltötte a gyermekem a tizenkettedik életévét, utána vennék neki okostelefont. Akkor is kizárólag olyat, amelyiken nincs internet-előfizetés, hogy csak arra használja, hogy elérjen engem bármikor, amikor szüksége van rám – mondta Katalin (37)

Nem támogatja

Róbert (70) / Fotó: Weber Zsolt

– Szerintem ezek az okoskütyük nem tesznek jót, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy pusztítják a gyerekek kreativitását, éppen ezért felesleges és veszélyes a kezükbe adni túl fia­talon egy ilyen készüléket! – vélekedett Róbert (70)

Csak praktikus szempontból

Zsuzsanna (55) / Fotó: Weber Zsolt

– Ha a gyermek biztonságát szeretnék szem előtt tartani a szülők, akkor egyetértek azzal, hogy vegyenek neki okostelefont, de ha csak játékra vagy internetezésre szeretnék használni, akkor semmiképpen nem támogatom a kütyüket – gondolkodott el Zsuzsanna (55)

Függők a felnőttek

A Phonebox felmérése szerint a magyar felnőttek 80 százaléka rendelkezik okostelefonnal, akiknek 90 százaléka feszültnek érzi magát, ha telefonja nem lehet mellette minden egyes percben. Ők rendszeresen használják készülékeiket szabadidejükben vagy unaloműző tevékenységként, míg 80 százalékuk lefekvés előtt és ébredéskor is kezükbe veszik. 75 százalékuk étkezés, 65 százalékuk munka, 30 százalékuk vezetés közben is nyomkodja telefonját.

Így lehet biztonságos a kütyü használata, korlátozható a kiskorúak mobilozása

Hívja fel a gyermek figyelmét az alábbiakra:

Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szemmel-kell-tartani-a-mobilozo-gyerekeket/r8rqjms

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,