KIP terápia

katatím imaginatív pszichoterápia (KIP terápia)  egy pszichológiai módszer, melyben az imagináció és az imaginációban folyó pszichoterápiás munka az alapvető és központi történés. A módszert az egész terápia alatt szisztematikusan, célzottan alkalmazzák, Az imaginációkkal való munka a terápiás össztörténésbe ágyazódik. A kezelési technikát kezdetben szimboldrámának, majd katatím képélmény pszichoterápiának nevezték; ma mindkét elnevezés használatos.

Az imagináció egy olyan meditációs eljárás, mely során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket próbálja összekapcsolni az agy. Szakember irányítása mellett az imagináció nem pusztán fantáziálás, ami tudatos tevékenység.

Az imagináció fogalma az imago latin szóból, ered jelentése: kép, látszat, hasonmás. Mentális szimulációnak nevezzük, azt a folyamatot, amikor az agy a képzelet segítségével képeket, érzéseket formál. Mindezt a halló és látó érzékszerveink igénybevétele nélkül, tapasztalatok és emlékek alapján megy végbe.

Relaxált állapot alatt képeket/szimbólumokat hívnak elő az agyban, strukturált, tematikus módon, illetve a felmerülő problémákhoz igazodva. Az imagináció során (belső) képeket hívnak életre, amelynek segítségével a pszichés folyamatok alakot öltenek, megfoghatóvá válnak. A meditáció alatt a megengedő, befogadó, elfogadó attitűd vezet eredményre. Az imaginatív meditációs élményfeldolgozás közben az élmények tudatosulnak, integrálódnak.

A megfelelően irányított folyamat segítségével pozitív pszichológiai hatások érhetők el. Klinikai alkalmazása mellett az imagináció egy technika, amely a kikapcsolódást (fantáziálást) is elősegíti. Tanulási és munkateljesítmény javítását célzó módszerként szintén bevált. A meditáció többek között mély lazítási reakciókat is bekapcsol. Természetesen, az imagináció sem old meg minden problémát, és kifejezetten szakmai felügyelet mellett javasolt az alkalmazása.

A módszert az 1950-es években Hanscarl Leuner pszichoanalitikus terapeuta dolgozta ki és vezette be a pszichoterápiák sorába tudományosan megalapozott módszerként, melyet katatím képélménynek nevezett.

A módosult tudatállapotban végezhető katatím imaginatív terápia hatékony eszköz egyes terápiákban. Jól tervezhető, könnyen tanulható terápiás módszer, melynek eredményességét klinikai vizsgálatok is igazolják.

Miben is különbözik egymástól a KIP (Katatím Imaginációs Pszichoterápia) és a Metafora terápia?

Ezek a módszerek élnek azzal a feltételezéssel, hogy a kliens belső lelki struktúrájának változása a hozzá kapcsolódó érzelem, viselkedés, gondolkodás megváltozását eredményezi. A valós változás eléréséhez fontos összekötni a külső és a belső történéseket.

Címkék: , , , , ,