Hogy válasszon pszichológust?

Mire érdemes még odafigyelnie pszichológus választásakor?

A pszichológus szaktudását a kliens nem tudja ellenőrizni, ezért próbáljon referenciákat keresni, tévé nyilatkozatokat, cikkeket. Ha a szakember empatikus, az mindenképpen jó jel és nagyon fontos a közös munkához. Szintén sokat számít a szimpátia, páciens és pszichológus között nem alakulhat ki bizalmi kapcsolat ennek hiányában. (Hogy válasszon pszichológust?)

Ki lehet pszichológus?

A három éves egyetemi alapképzés során viselkedéselemző képesítést kapnak a hallgatók, majd két év mesterkurzus után nyerik el a pszichológus címet. A pszichológus nem írhat fel gyógyszert, nem végezhet gyógyszerelést.

Klinikai szakpszichológus

Klinikus a mesterdiploma megszerzése után négyes továbbképzésen válhat a pszichológusból. A képzés végeztével gyakorlati és elméleti tapasztalatot szereznek és főként pszichés betegségek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkoznak. A szakpszichológus és a pszichológus közötti  legnagyobb különbség, hogy míg előbbi terápiás tevékenységet is végezhet, addig utóbbi csak tanácsadásban vehet részt.

Miért különül el a gyermekpszichológus munkája?

A gyermekpszichológia speciális terület. A kiskorúak nem képesek pontosan vagy megközelítő formában a szakember tudomására hozni problémájukat, zavarjuk okát. Ezen korosztályoknak megvannak a maguk sajátosságai, a diagnosztika és a terápia ezek figyelembevételével történik.

A gyermekpszichológus kisgyermekekkel, iskolásokkal és serdülőkkel foglalkozik, erre szakosodott. Kisebb gyermekek esetében a terápiát megelőzi a pszichológus és a szülők konzultációja, kamaszkorú páciens esetében ez nem mindig szükséges.

Mivel foglalkozik a pszichiáter?

A pszichiáter jogosult gyógyszerek felírására, ám nemcsak ebben különbözik a pszichológustól. A pszichiáter az orvosi egyetem elvégzését követően kerül erre a szakra. Bizonyos pszichiáterek – amennyiben rendelkeznek terápiás képesítéssel – pszichoterápiát is használhatnak a gyógyszeres kezelés mellett.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,