Helikopterszülő

Aki széltől is óvja gyermekét az a helikopterszülő. Aki folyton ellenőrzi, figyeli utódját, szinte lebeg fölötte. Minden kontrollt a kezében tart. Milyen problémákat okozhat egy helikopterszülő? Jót tesz-e a gyereknek, ha állandóan kiszolgálják vagy intézkednek helyette? Mit fog kezdeni magával egy olyan gyermek az iskolában, aki így nevelkedett? Milyen családokból kerül ki a legtöbb magatartászavaros gyermek?

Kell-e a szülőknek korlátozni a gyereküket? Mondhatunk-e nemet a gyereknek? Hogy viszonyul hozzájuk az iskola? Hogy viszonyul a gyerek ahhoz, ha nem foglalkoznak vele, miként hívja fel magára a figyelmet? Jót tesz-e a gyereknek a túlgondoskodás? Jó a kényeztetés? Mennyire lehet elkényeztetni a gyereket? A túlgondoskodással is árthatunk? Milyen önértékelése lesz egy elkényeztetett gyereknek? Jót tesz-e a bátorságának, az életrevalóságának?

Segít-e az önállóság megteremtésében az, ha helikopterszülők vagyunk? Elhalmozzuk a gyermeket ajándékokkal? Mit tanul a gyerek az ajándékdömpingből?

https://youtu.be/mBymWYQBNj0

Címkék: , , , , , , , , , ,