Hamarabb nősülnének

Előbb vinnék oltár elé párjukat a férfiak, mint a nők – Megkérdeztük, mit gondolnak arról a magyarok, hogy a férfiak hamarabb nősülnének.

Budapest — Ásó, kapa, nagyharang: általában kislánykoruk óta erről álmodozik a nők többsége, legalábbis a társadalom nagyja szerint. A britek ezzel szemben nemrégiben bebizonyították, hogy egy párkapcsolaton belül a férfiak előbb vezetnék oltár elé kedvesüket, mint hogy a nők öltsék fel a fehér ruhát.

Bár a különbség nem szembetűnő, jól árulkodik arról, hogy mekkorát fordult a világ az elmúlt években. A férfiak hamarabb nősülnének.
– Az első pillanatban megfordult a fejemben, hogy elvenném a kedvesemet – kezdte Vörös Tamás (31), aki tavaly augusztusban kötött házasságot feleségével. – Az első egy évben végleg tudatosult bennem, hogy a Szandrával szeretném leélni az életemet. Bár többször éreztem úgy, hogy nem állok készen elköteleződni, és többször szakítottunk is, bebizonyosodott, hogy nincs hozzá hasonló. Mindig hozzá mértem mindenkit – árulta el Tamás. Szandra nagyjából az első fél év után ábrándozott a közös jövőről, ám a házasságot csak 2-3 éves kapcsolat után tudta elképzelni. Végül több mint 6 év elteltével álltak oltár elé. – Fontosnak tartottam a kapcsolat megerősödését. Amikor újra összejöttünk, úgy hittem, a lánykérésig sok idő fog eltelni, de fél év után eljegyzett. Nagyon meglepődtem, de nagyon boldog voltam. Rögtön igent mondtam – mesélte Szandra (27).

Vörös Tamás egyből tudta, hogy Szandra az igazi, egy év után már biztos volt benne. Végül csak hat év együtt járás után kötötték össze az életüket

Az Independent című brit lapban megjelent kutatás szerint a férfiak átlagosan 2 év 5 hónap, míg a nők 2 év 7 hónap kapcsolat után lépnének frigyre, tehát a férfiak hamarabb nősülnének.

Az ábra azt mutatja, egyre inkább kitolódik az esküvőre vállalkozók átlagéletkora /Fotó: Séra Tamás

Ennek okaként azt írták: a hölgyek több időt hagynának maguknak, illetve a kapcsolat megerősödésének. Hegedűs Tamás (27) és neje Réka (23) egyaránt 3 év együttélés után tartotta reálisnak a házasságot. – A férjem annak idején azt mondta, ha valaki egy évet kibír mellette, azt elveszi. Az első évfordulónktól kezdve tervezgettem az esküvőt, de csak a harmadik évben kérte meg a kezem. Ennyi idő azonban kellett ahhoz, hogy rendesen megismerjük egymást – mesélte Réka. Bár a felmérésben részt vevők többsége a romantikus lánykérést részesíti előnyben, Rékának az nem úgy adatott meg, ahogy elképzelte. Férje egy anyacsavar-alátéttel kérte meg a kezét, miután Réka megkérdezte tőle, hogy mikor veszi el. Szandrának ellenben romantikus emlékei vannak, férje ott jegyezte el, ahol megismerték egymást.

Hegedűs Tamás és kedvese, Réka egyszerre látta elérkezettnek az időt

– A férfiak befolyásolhatóbbak, vak szerelemből hajlamosabbak előbb gyűrűt venni, aztán gondolkodni – kezdte Skultéti-Szabó Katalin pszichológus.

– A nők ellenben biztosra akarnak menni. A kapcsolat megerősödését várják. Azonban a fészekrakóösztön is jobban él a nőkben, míg a férfiak sokszor túlságosan kényelmesek ahhoz, hogy hátrahagyják a „mamahotelt”. Éppen ezért azt látom, hogy hazánkban még mindig a nők köteleződnének el hamarabb – fejtette ki a szakértő. Az esküvők során is aktívabbak a nők, mint a férfiak, ám Darázs Tímea esküvőszervező szerint a férfiak könnyebben hozzák meg a döntést. – A tapasztalatok alapján már 4-5 éve együtt lévő párok keresnek fel. A férfiak rugalmasabbak, általában a nők várnak a kapcsolat megerősödésére, a biztonságérzet kialakulására – mondta az Event&Mind rendezvényigazgatója.

Akárhogy is, a házasságok száma hazánkban 2011 óta folyamatosan növekszik. A KSH adatai szerint 2017. j­anuár–november között 48 187-en kötöttek házasságot, ami alig ezerrel kevesebb, mint a rekordnak számító 2016-os év azonos időszakában. Júniusban volt igazán kirobbanó az emelkedés.


A grafikon az elmúlt 11 év házasságkötéseinek számát mutatja. Egyre népszerűbb egybekelni, a 2017-es adatok csak tíz hónapra vonatkoznak /Grafika: Séra Tamás

Évek kellenek a döntéshez

Egy év kevés

Zsuzsanna (31) 3-4 évet várna a döntéssel, hogy megbizonyosodjon a kapcsola szilárdságáról. Egy éve él párkapcsolatban, de szerelemből nem ugrana házasságba. Ellenben azt állítja, párja „házasodóbb” típus szülei pozitív példája nyomán hamarabb nősülnének.

Zsuzsanna (31) /Fotó: Vági Bence

Öt év az igazi

József (21) alapvetően 5 évig várna a friggyel egy kapcsolatban, hogy biztos legyen a döntésében. Ugyanakkor házassági szerződés megkötése mellett képes lenne a kapcsolat elején megkérni kedvese kezét, ha nagyon szerelmes lenne.

József (21) /Fotó: Vági Bence

2 év minimum

Panka (25) 9 éve él párkapcsolatban. Bár az esküvőt általánosságban véve 2-3 éven belül tartja reálisnak, azt az anyagi alapoktól teszi függővé. Mint mondta, most végzett az egyetemen, így a frigy még egy ideig várat magára.

Panka (25) /Fotó: Vági Bence

Bizakodik a miniszterelnök is

A házasságkötési és gyerekvállalási kedv növekedéséhez az állami támogatások, például a csok is hozzájárult. Orbán Viktor (54) évértékelő beszédében köszönetet mondott a fiataloknak, akik a családalapítás útjára léptek. – A házasságkötések száma 46 százalékkal emelkedett, a termékenységi arányszám 1,23-ról 1,49-re lépett. Biztató kezdet, de messze van még a 2-től, ami a megmaradásunkat jelentené. Ám ha minden úgy maradt volna, ahogy 2010-ben volt, akkor ma 50 ezerrel lennénk kevesebben – mondta a kormányfő, aki örömét fejezte ki a férfiak  szándékát tekintve, hogy hamarabb nősülnének.

Így őrizhető meg a szerelem

A brit kutatás szerint a szerelem fenntartásához érdemes sokat utazni, közös élményeket szerezni. A Hegedűs házaspár szerint a kettesben töltött programokon, őszinte beszélgetéseken, kompromisszumokon, utazásokon kívül gyermekük megszületése is sokat dobott a kapcsolatuk minőségén. Vörösék szerint a jól működő hétköznapok is erősítik a kapcsolatot, ők gyermeket 2-3 éven belül terveznek.

Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/hamarabb-vinnek-oltar-ele-parjukat-a-ferfiak-mint-a-nok/sf8sht4

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,