Főzzetek együtt!

Élet-Stílus: Játék a konyhában – Főzzetek együtt!

Bárki körbenéz az ismeretségi körében, biztosan talál elvált családot, ahol legtöbb esetben az apuka csak a hétvégéket tudja a gyermekével tölteni. Számukra sokszor fejtörést okoz a közös program, vagy például a hétvégi menü kitalálása.

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus

A KitchenBox vacsoradobozai most megoldást nyújthatnak azoknak az apáknak, akik meg vannak róla győződve, hogy nem tudnak főzni, és eddig eszükbe sem jutott, hogy ez is lehet egy tartalmas és örömteli időtöltés ezeken a napokon.

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológussal arról beszélgettünk, hogy mit jelent egy szülő-gyermek kapcsolatban maga a közös étkezés és a közös főzés, mint kikapcsolódás és játék.

Milyen érzelmi háttere van a főzésnek, a közös étkezésnek?
A családdal szorosan összefonódik a főzés, mint a szeretet egyik markáns kifejezési formája. Pszichológusként és anyaként is azt gondolom, hogy a gyerekeink, családtagjaink nem csak a megfőtt ételt fogyasztják, hanem a szakács szeretetét is. A főzés művészetéhez szorosan hozzátartozik a szakács és a fogyasztó emocionális kapcsolata is. Ha a főzés túlmutat a kötelességtudaton, akkor az étel íze is kellemesebb lesz és a gyerekeink felnőttként szeretetteljes nosztalgiával fognak visszagondolni a gyerekkorukhoz kapcsolódó „klasszikus” ízekre, egy palacsintára vagy egy zamatos gulyáslevesére.

És mi a helyzet azokkal az apukákkal, akik egyedül töltik a hétvégéket a gyermekeikkel?
A főzés ma már nem csak női privilégium. A főzés fortélyait ismerő pasi sürgölődése a konyhában kifejezetten imponáló, gondoljunk csak a konyha ördögére, Gordon Ramsayre. Természetesen, a mai, átalakuló családmodellek nem teszik lehetővé mindig a klasszikus, ideálisnak tekintett szerepek fenntartását. Gyakoriak a „hétvégi apukák” és az sem ritka, hogy a férfi valamilyen okból kifolyólag egyedül kényszerül nevelni a gyermekét. Sok apuka kedvét elveszi a főzéstől a sorban állás a henteshez, zöldségeshez vagy a szupermarketekben. Ráadásul ötlet sincs a tarsolyukban, hogy mit készítsenek. Nehéz azt elképzelni, amint egy édesapa az internetet böngészi recepteket kutatva és ilyenkor jön az egyszerűbb, rutinszerű megoldás a szokásos gyorskaja rendelése…

Milyen új élményeket élhetünk át, amikor együtt főzünk a gyermekünkkel, mit adhat?
Minden kisgyerek szeret a szüleivel a konyhában szorgoskodni. Persze, a gyerekünkkel főzni strapás, viszont óriási kaland! Ehhez a közös élményhez felnőttkorában is jó érzéssel fog visszanyúlni. Nem kell hangsúlyozni, hogy mennyit jelent, ha a kisgyerek látja szüleit szorgoskodni a tűzhely körül. Ez alapozza meg, hogy felnőttként otthonosan mozogjon a konyhában, férfiként sem rohanjon azonnal a gyorsétterembe, hanem a szeretet nyelve legyen egy finom étel elkészítése.

Hogyan csináljuk úgy, hogy ő is élvezze és egy kellemes közös kikapcsolódás legyen, hogyan vonjuk be a gyerekeket?
A kisgyerekeket nem kell bevonni, jönnek ők maguktól is! Minden kislány szeret főzőcskézni és a kisfiúk is szívesen díszítik a pizza tetejét, vagy gyúrják a tésztát. Arról már nem is beszélve, hogy még a legdacosabb kamasznak is megoldódik a nyelve egy közös főzés alkalmával…

24.hu2016. 06. 17. 13:00

Budapesti pszichológus, pszichológus budapest, pszichológus Budapest, Skultéti-Szabó Katalin pszichológus Budapest

https://24.hu/elet-stilus/2016/06/17/jatek-a-konyhaban-fozzetek-egyutt/

Címkék: , , , , , , , , ,