Fizikai fenyítés

Szabad a fizikai fenyítés? Hajlamos pofonnal nevelni gyermekét a magyar – derül ki egy új felmérésből

Négyből három gyermeket rendszeresen erőszakosan fegyelmeznek /Fotó: Shutterstock

Magyarország — Még mindig az a meggyőződésünk, hogy pár pofontól észbe kap a gyerek!

Legalábbis ilyen szörnyű képet fest a magyarok nevelési szokásairól az UNICEF a Publicus Researchcsel együttműködve készített felmérése, amelyet a HVG publikált.

A kutatásban megkérdezettek 36%-a úgy vélte, hogy megengedhető a fizikai fenyítés, ha fegyelmezni vagy büntetni akarják az utódot.

Ábránkon láthatja, hogyan vélekedtek a különböző életkorú és családi helyzetű válaszolók /Grafika: Séra Tamás

– Természetesen a gyereknevelés eszközeivel kapcsolatos vélemény nem azonos a tényleges tevékenységgel, tehát a válaszokból nem következtethetünk arra, hogy a magyar népesség milyen arányban alkalmazza a testi fenyítés valamilyen formáját – pontosított Tausz Katalin, az UNICEF gyermekjogi vezetője a kutatásról szóló jelentésben.

Kiderült ugyan az is, hogy akinek kicsi, azaz 18 év alatti a gyereke, sokkal kevésbé tartja megengedhetőnek a fizikai fenyítést. Azok közül azonban, akiknek nincs ilyen korú csemetéje, már 40 százalék elfogadja a verést.

– Nem lehetünk álszentek, kevés olyan gyerek van, akit még soha nem ütöttek meg! – vélekedett Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus. – A hangsúly a határokon van: a rendszeres agresszió azt jelenti, hogy a gyereknek is ez lesz a „megoldása”. Például elveszik az iskolában a tolltartóját, és lekever egy pofont, mert így otthon is megoldódott a feszültség.

A szakember hozzátette: rengeteg szorongást okozhat egy ilyen minta!

A felmérés szerint a nők és a fiatalabbak elutasítóbbak a „makarenkói” gyereknevelési szokásokkal szemben: a 45–59 éves válaszadók 61 százaléka utasítja el a fizikai fenyítést, a 60 évesnél idősebbek 47 százaléka azonban elfogadhatónak tartja.

Gaál Diána (31) budapesti anyuka teljesen elzárkózik a testi fenyítéstől: ő humorral és rengeteg kommunikációval próbálja orvosolni a nehéz helyzeteket.

Az édesanya szerint a konfliktusok kezelésében sokat segíthet a humor is /Fotó: Gy. Balázs Béla

– Ha hiszti van, akkor inkább humorral és türelemmel próbálok a kilencéves lányom felé fordulni. Megkísérlem a figyelmét pozitívan befolyásolni vagy kedvező ígéreteket tenni: például hogy ha gyorsan elalszik, akkor másnap a párom viszi iskolába, hiszen ezt nagyon szereti – sorolta Diána.

Erőszakosabb viselkedésr­e egyet­len­egy példát tudott mondani az anyuka: lánya, Heléna (9) a dackorszakot küz­dötte le a legnehezebben.

– Emlékszem, amikor egy dombon állt háromévesen, és közölte, hogy ő bizony nem jön le. Bevallom, akkor nagyon dühös lettem: felszaladtam, elkaptam, és lehoztam – nevette el magát az anyuka, amikor a „legerőszakosabb” tettéről mesélt. Diána szerint azonban a türelem és a megértés a legfontosabb.

Gaál Diána (31) sosem emel kezet a 9 éves Helénára: próbál szeretettel nevelni /Fotó: Gy. Balázs Béla

A kutatásban részt vevők az anyukánál jóval durvább módszerekhez is folyamodnak: a gyerek megszégyenítésének is tekinthető sarokba állítást például a válaszadók 64 százalék tartotta megfelelő módszernek.

Az UNICEF felmérésében arra is kitértek, hogy mivel büntetnek a kérdezettek /Grafika: Séra Tamás

– Bár a fizikai fenyítés, megszégyenítés alkalmazását sokszor a szülők eszköztelen­ségével, tehetetlenségével ma­gyarázzák, ám ez sem mentesít attól, hogy szembe­nézzünk a gyerekre gyakorol­t káros lelki és szociális hatásokkal. Ráadásul így a szülő­k azt közvetítik a gyerekekne­k, az erőszak a konfliktusok megoldásának elfogadható és megfelelő formája – szögezte le Tausz Katalin, az UNICEF gyermekjogi szakértője.

A nemzetközi felmérés szerint világszerte csaknem 300 millió 2 és 4 év közötti, azaz négyből három gyerek él át rendszeresen erőszakos fegyelmezést.

Megoszlanak a vélemények a témáról

A verés nagyon rossz módszer, soha nem jutott eszembe ilyesmi – mondta a kétgyermekes Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán /Fotó: Járai László

Lehet olyan, amikor egy szülő lekever egy pofont, de csak ritkán – mondta Szilasi Bea.

Szilasi Bea /Fotó: Járai László

Ellenzem a legkisebb pofont is: sosem ütöttem meg 13 és 20 éves gyermekemet – magyarázta Mó­czár Béla.

Móczár Béla /Fotó: Járai László

Így kezelje könnyen a makacs lurkókat

  1. Ne erőltesse: Hallgassa meg, hogy a gyerek mit szeretne!
  2. Hagyja választani: Mindig legyen választási lehetőség!
  3. Maradjon higgadt: A szülőnek kell megmutatni, hogyan kell kezelni a dühöt!
  4. Közös munka: Az „Azt akarom, hogy megcsináld…” helyett használjuk a „Próbáljuk megcsinálni” kezdetű mondatot!
  5. Játék: Tegyünk fel minél több olyan kérdést, amire a gyerek biztosan igennel válaszol!

Forrás: momjunction.com

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/hajlamos-pofonnal-nevelni-gyermeket-a-magyar/11kn3ek

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,