Evészavar börtönében

A lélek torzító tükre – Az evészavar börtönében

Fontos a szülői háttér

Betegségre hajlamosító tényezők lehetnek a gyermekkori traumák, szexuális zaklatások, bántalmazások vagy a család túlzottan kontrolláló magatartása, ahol a serdülő önállósodási törekvései nehézségekbe ütköznek. Az evészavar tehát egy nagyon komplex, összetett betegség, amely a reális testkép és önértékelés hiányát, a szorongást vetíti a ki a beteg testének felszínére. Az evészavar börtönében sínylődő beteg és környezete nem is tudja milyen nagy veszélybe került. Az anorexia nervosának nagyon magas a halálozási aránya, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire veszélyes és alattomos betegségről van szó – mondja Skultéti-Szabó Katalin.

A kultúránkban a szexuális vonzerőt a vékony női test jelenti, ezért még mindig az evészavarok két klasszikus formája a leggyakoribb: a kóros soványsággal járó anorexia nervosa, valamint a túlevési rohamokkal és önhánytatással járó bulimia nervosa. Az anorexia 12-18 éves életkor között, a bulimia pedig néhány évvel később jelentkezik.

Ahhoz, hogy a kamaszok jobban elfogadják önmagukat, a szülői háttér a legfontosabb: akit a szülei elfogadnak olyannak, amilyen, az saját magát is el fogja fogadni. Beszélgessünk a tinédzser gyermekünkkel, ha beszél hozzánk, figyeljünk rá, és ne csináljunk semmi mást. Természetesen, itt is léteznek veszélyeztetett csoportok, elsősorban a lányok körében. Azok, akiknél a felmenők is szenvednek vagy szenvedtek hasonló problémáktól, nagyobb eséllyel lesznek evészavarosak – mondja a szakértő.

A kamaszokon kívül a jómódú, érzelmileg labilis, magas iskolai végzettségű felnőtt női lakosságot is érinti ez a probléma, amit nem szabad elbagatellizálni. Az evészavarban szenvedő nők aránya folyamatosan, évente 1-3%-kal nő, miközben a halálozás elképesztően magas, 8%.

Fontos, hogy már iskolás korban, a nővé érés korai szakaszában odafigyeljünk a lányokra. Az önértékelés és önismeret növelését kell hangsúlyoznunk, irányítsuk erre a figyelmüket, illetve tudatosítsuk bennük a reális célok kitűzésének fontosságát – tanácsolja a pszichológus.

Új típusú betegségek a palettán

Akkor beszélhetünk evészavarról, amikor a tünetek jelentős szenvedést okoznak, vagy a társas-szociális, munkahelyi életet befolyásolják. Nem engedik kitörni az evészavar börtönében sínylődőt, szinte függőségben tartják.

Az evészavarok hagyományos három fő típusa – az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, illetve az elhízás – mellett új típusú zavarok is megjelentek: a korábban inverz anorexiaként is nevezett izomdiszmorfia, mely a testépítők betegsége, akik az anorexiásokkal ellentétben a tükörben túl vékonynak látják magukat, valamint az orthorexia nervosa, avagy az egészségesétel-függőség. Egyszerű példát hozva az orthorexiára, az teljesen rendben van, ha az ember törekszik az egészséges életmódra, akkor van gond, ha mondjuk az illető nem megy el egy közös vacsorára a barátaival, mert tudja, hogy ott nem tudna megfelelő ételt enni, vagy ha el is megy, nem eszik semmit – magyarázza a szakember.

Az anorexia nervosa 12-18, a bulimia nervosa 15-25 éves korban a leggyakoribb, főként a felső-középosztályban, bár az utóbbi időszakban ebben változások tapasztalhatóak.

Fokozott veszélynek kitett csoportok a diákok, leginkább az egyetemisták, illetve azok, akiknek a munkájában fontos szerepet tölt be a karcsúságideál – például a balerináknál vagy a modelleknél. Emellett azonban az elhízás is problémát jelent: ma Magyarországon a lakosság több mint 65%-a túlsúlyos, amivel Európában előkelő helyet foglalunk el – mondja a szakambulancia vezetője.

A család bevonása a kezelésbe

A szakambulancián kognitív viselkedésterápiás szemléletű kezelés zajlik, amely során minta étrendekkel, a normál étkezés mintázatának visszaállításával nyújtanak támpontot a kezdetekhez.

Ezzel párhuzamosan kerülhet sor a terápiák során a testről kialakított hamis kép javítására, mely együtt jár új készségek elsajátításával, mint az egészségesebb önérvényesítés, jobb konfliktuskezelés, helyes önértékelés kialakítása. A betegség leggyakrabban tinédzsereket, fiatal felnőtteket érint. Sokszor nagy szerepe van a család segítségének is a gyógyulásban, ilyen esetekben családterápiát is igyekszünk szervezni a felépülés felgyorsítása céljából – fogalmaz a pszichológus.

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség – sokkal összetettebb annál, mint amit a külvilág általában gondol róla. Sokszor a gyermekkorra vezethető vissza a kiváltó ok, és nagyon hosszas kezeléssel érhető csak el a gyógyulás. Egy anorexiában szenvedő beteg mindent bevet, hogy elhitesse, jobban van, miközben ez közel sincs így. Éppen ezért nagyon fontos észrevenni a baljós jeleket!

Egy kis hazai statisztika: a 16 és 25 év közötti magyar nők 1 %-a szenved a betegségben, míg 10%-uk az úgynevezett szubklinikai (a betegség nyílt megjelenése előtti) stádiumban van. Látható, hogy a probléma nem csekély számú fiatal nőt érint, és minden tizedik betegből nyolc visszaeső. (Forrás: hazipatika.com)

Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése), a nervosa pedig a betegség pszichés eredetére utal.
Az anorexia nervosa jellemzőbb a depresszióra, szorongásra, egyéb hangulati zavarokra hajlamos emberek körében – nagyon nehéz belőle kigyógyulni, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ha a betegség eljut a kórházig, utána a páciensnek folyamatos kontrollra kell járnia, ahol rendszeresen megmérik a testsúlyát, így ellenőrizve, nem esik-e vissza a kóros koplalás poklába. A visszaesők, mielőtt mérlegre állnak, bevett trükként rengeteg vizet fogyasztanak, és dupla nadrágot húznak, hogy a mérleg nyelve ne mutassa ki a testsúlycsökkenést. Ha segíteni akarunk, alaposan figyeljünk, mert mindent megtesznek, hogy kijátsszák az ellenőrzést!

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/testi-egeszseg/igazsagok-es-tevhitek-az-anorexiarol/123790

Bordohányi Alexandra

Címkék: , , , , , , , , ,