Böjtölés pszichológiája

A böjt, mint pszichés próbatétel.

https://rtl.hu/reggeli/2023/02/27/bojt-skulteti-szabo-katalin-feszultseg

A húsvét előtti böjtöt sokan nem csak vallási okokból vállalják. A böjt alatt olyan táplálékokat, esetleg szokásokat vonunk meg magunktól, amelyek nem alapvető szükségleteink, mégis ragaszkodunk hozzájuk. Amit hiányolunk, azután sóvárgunk, emiatt sokkal ingerlékenyebbek, feszültebbek lehetünk. A szakember szerint előrelátás és rugalmasság is kell a böjthöz, és vannak olyan személyiségtípusok, akiknek nem javasolt a böjtölés.

Milyen hatása van a böjtnek? Milyen pszichológiai problémákkal járhat a böjt?

Az első próbatétel a lemondás. Le kell mondani szokásokról, amelyekhez ragaszkodunk, ezek megvonási tüneteket váltanak ki a komolyabban igénybe veszi a pszichét. Léteznek olyan személyiségek, akik számára fokozottabb igénybevétellel jár a megvonás, pl. impulzuskontroll zavar esetén. A megfelelési kényszer is komoly súlyként nehezedik a böjtölőre. Egy transzcendens erőnek vagy ideának kell megfelelni, alávetni az igényeinket. Az alkalmazkodóképesség is  próbatétel elé kerül. Ettől ingerlékenyebb, stresszesebb a személyiség.

Milyen módszerek vannak a pszichés problémák megoldására? Mire kell figyelni? Milyen tudatos megoldások léteznek, mire érdemes összpontosítani? Hogy bekkeljük ki a böjt alatt bennünket terhelő nyomást?

klinikai szakpszichológus, klinikai szakpszichológus Budapest, pszichológus, pszichológus Budapest

Címkék: , , , , ,