Az iskola elviszi a kasszát

Elviszi az iskolakezdés a családi kassza harmadát

Vadász Dávid (6) szeptemberben kezdi az első osztályt. Neki 60 ezer forintba kerül iskolakezdés / Fotó: Grnák László

Budapest — Több tízezer forintos kiadással kell megbirkóznia azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke iskolapadba ül szeptembertől. A költségek a családi kassza akár 30 százalékát is kitehetik, csak a tanszerek ára átlagosan 10-20 ezer forint. Az iskola elviszi a kasszát.

Az iskolakezdés komoly kihívást jelent – erősítette meg Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke. – Nagyjából 500 ezer gyerek után kapnak gyermekvédelmi kedvezményt a családok, amelyek, bár többnyire használtan, szervezetektől szerzik be az iskolatáskát, a tankönyveket és a füzete­ket pedig ingyen kapják, még így sem tudják az összes szüksé­ges tanszert időben beszerezni – összegezte Takács. A Kereskedelmi Szövetség elnöke, Vámos György szerint érdemes körülnézni a piacon, és akár több helyről beszerezni a szükséges eszközöket.

Magasabbak a kiadások augusztusban és szeptemberben

Iskolakezdéskor az áruházak bevétele 10 milliárdos nagyságrendű. Az árak főként a beszerzési áraktól függnek, ezenkívül az áfa mértéke, egy termék népsze­rűsége, illetve a piac­i árverseny is alakítja, amelyek a boltok saját vásárlóközönsége alapján is eltérhetnek áruházanként. A különböző termékek árai között 5-6-szoros különbség is lehet – fejtette ki a szakember.

Ágnes (35) kisfia elsős lesz. Az asszony pluszmunkát is vállalt, hogy gyermekének mindent megadhasson. – Eddig nagyjából 20 ezer forintot költöttem, és még messze nincs meg minden / Fotó: Gy. Balázs Béla

Ábráinkon több áruház á­rait hasonlítottuk össze. E szerint átlagosan 9 ezer forintért már található jobb minőségű iskolatáska, de akár 3600 forintért is vehetünk tatyót. A népszerűbb, mese­figurás vagy márkás táskák ára azonban a 20 ezer forintot is elérheti. A tanszereknél szintén számít a divat és a minőség. Megfelel­ő füzet darabját 135, spirálfüzetet 400, körzőt 475, vonalzócsomagot 725, radírcsomagot 235, hegyezőt 390, uzsonnásdobozt 675, ötdarabos golyóstollcsomagot 470, négydarabos grafit­ce­ruzát 240, színesceruza-csomagot 475, tolltartót pedig 1700 forintért kaphatunk, egy töltött tolltartót 1800 forintból letudhatunk. A rajzórákhoz, illetve az első osztályhoz szükséges egyéb tanszerek jócskán megdobhatják a kiadásokat, a feltételeket sokszor az iskola szabja meg.

Szilvia (42) szerint az iskolakezdés megterhelő kiadás. Ő ezért apránként szerezte be Kristóf és Botond tanszereit, fejenként harmincezer forintot adott ki ezért / Fotó: Gy. Balázs Béla

Kata művészeti iskolába jár, csak a rajzeszközökre 10-20 ezer forintot költünk – kezdte Illés Péter, a harmadikos kislány édesapja. – Tavaly 40 ezer forintot költöttünk, idén 15-20 ezerből megúszunk mindent, sok tanszer ugyanis megmaradt tavalyról. Írószerből és füzetekből csak minőségit veszünk – mondta az apuka.

A KSH legfrissebb, 2015­-ö­s adatai szerint tanévkezdéskor átlagosan 31,5 ezer, gyermekenként 19,6 ezer forint ment el az iskoláztatásra családonként. Míg tankönyvre akkor 13,1 ezer forintot adtak ki, tanszerekre 7,3 ezer, táskára 4,3 ezer, sportszerekre és hangszerekre 3,2 ezer forintot költöttek. A kevesebb gyereket nevelő, tehetősebb családok többet, közel 24 ezer forintot költöttek csemetéikre.

Andrea (39) egyelőre nem vett még semmit Tamásnak (9), de az iskola által kiadott listának, mint mondta, elég nehéz megfelelni. Ő minimum 20 ezer forintos kiadással számol / Fotó: Gy. Balázs Béla

Míg 2015-ben az iskolakezdés egy gyermek esetén a háztartások kiadásának 9,3, kettő vagy annál több gyermek esetén pedig 14,3 százalékát tette ki, mára ez 10-30 százalék. – Gyerekcentrikus társadalomban élünk, a szülők a családi költségvetés kárára is hajlamosak kiszolgáln­i gyermekeiket – kezdte Skultéti-Szabó Katalin pszichológus. – Sokan nem akarják, hogy gyermekük kirekesztve érezze magát. Bár valóban a divat diktálja az ütemet, az ész­szerűség határai között kell dönteni. A normál árértékek között választhatunk 1-2 gyereknek tetsző dolgot, de a többit bevonhatjuk pél­dául egy-egy divatosabb borítóval. A gyereket ezért nem fogják kiközösíteni – érvelt a szakértő.

A családok számára nagy segítség, hogy a kormány idén szeptembertől átvállalta az 1–9. osztályos tanulók tankönyveinek kifizetését, valamint a szeptemberre járó családtámogatásokat már augusztusban elutalták.

Helyszíntől is függenek az árak

Az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások területenként változnak. Budapesten a 19,6 ezer forintos átlagár 121,2 százalékát, azaz 23,8 ezer forintot kellett kifizetniük a szülőknek 2015-ben, míg a megyei jogú városokban 19,1 ezer forintot (97,3%), a váro­sokban 16,1 ezer forintot (82,2%), a községekben pedig 21,5 ezer forintot fordítottak iskolakezdésre.


Helyszíntől is függenek az árak

Segít a munkaadó

A munkáltatónál igényelhető egyszeri iskolakezdési támogatás a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható. Ez az idei évben 38 295 forint, és bármelyik, kizárólag családi pótlékra jogosult szülő igényelheti általános és középiskolás gyermeke számára. Az utalványok taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására használhatók fel. Ez is segít, ha az iskola elviszi a kasszát.

Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/elviszi-az-iskolakezdes-a-csaladi-kassza-harmadat/m1cjmtd

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,