Attribúciós hiba

Mit nevezünk alapvető attribúciós hibának (más néven megfeleltetési torzításnak) és hogyan befolyásolja az életünket, miként van hatással ránk?

Számtalan forrásból megkapjuk, hogy az egyik legfontosabb dolog a pozitív első benyomás kialakítása. Hiszen egy állásinterjún, a kiszemeltünk megítélése esetében és a társas helyzetekben is hajlamosak vagyunk az első benyomás alapján, gyorsan levonni következtetéseket. Ezeket hívjuk előítéletnek.

Egy visszahúzódó személyről könnyen gondolhatjuk, hogy barátságtalan vagy mogorva, hiszen a viselkedés mögött automatikusan olyan okokat keresünk, amelyek megfelelő magyarázatot adhatnak a látottakra. Ezt nevezzük alapvető attribúciós hibának. Reflexszerűen próbáljuk értelmezni a környezetünk és mások jelzéseit, olyannyira, hogy saját sikereinket is gyakrabban látjuk a megtett erőfeszítéseink és képességeink eredményének, mint amikor mások teljesítményét kell ugyanabban a feladatban értékelnünk.

Mások és saját viselkedésünk megítélésénél a már meglévő, általános tudásunkat használjuk fel, amely amellett, hogy a kontroll biztonságát nyújtja nekünk, téves eredményekhez is vezethet. Hiszen annak ellenére, hogy mi ismerjük magunkat a legjobban, még sincs garancia arra, hogy minden helyzetben tudjuk, mit, miért gondolunk vagy cselekszünk az adott módon.

Címkék: , , , ,