Áldozathibáztatás

Részeg motoros gázolta halálra Dávidot, mégis őt hibáztatják az esetért

Mélykút — Mécsesek, szobrocskák és fotók a szobában, amelyben nemrég még Sípos Dávid (†17) lakott. A szülők minden nap gyertyagyújtással emlékeznek rá gyújtanak, amióta véget ért az élete. A fiatalt 2016 júliusában, gázolta halálra egy motoros. Egy buli után tartott hazafelé a házukhoz közeli főúton. A hatósági eljárás végén a szülők úgy érzik, áldozathibáztatás folyik.

A vizsgálatok szerint Dávid a hibás a két életet követelő balesetért: ugyanis nem volt rajta láthatósági mellény. Síposék lelke azóta nem tud megnyugodni.

Azon a végzetes estén a fiatalt édesapja, Gábor vitte kocsival a mulatság helyszínére. Hazafelé is ő várta volna a megbeszélt helyen, de hiá­ba. Fia holtan feküdt az út szélén. Az apa belebetegedett a tragédiába. Gyermeke valóban láthatósági mellény nélkül sétált az úton, ezen nincs mit vitatni, de szerinte az sem mellékes, hogy az ittas motorosnak semmilyen papírja sem volt. A vallomások sem stimmelnek. A szülők szerint az áldozatot próbálják hibáztatni a történtekért.

– Elvittem a buliba aztán megbeszéltük, hogy éjjel ugyanabban a buszmegállóban felveszem. Dávid hívott is, hogy mehetünk érte, egészen a főútig beszéltünk vele, ott azonban megszakadt a vonal. Amikor odaértem a megállóhoz, a fiam holtan feküdt a kukoricás szélén – csuklik el a férfi hangja.

A megtört férfit azóta is orvosok kezelik, hónapokkal a tragédia után sem képes beletörődni a történtekbe. Gábor szerint a vizsgálat során senki nem foglalkozott azzal, hogy Dávid alsónadrágra és zoknira volt vetkőzve, amikor rátaláltak. Nem természetes és életszerű, hogy fia így, hiányos öltözékben bandukoljon az úton. Áldozathibáztatás folyik?

Tragédia Rémen

A rendőrség tájékoztatása szerint Rém külterületén, 2016. július 3-án 1 óra 35 perckor az 54117-es számú úton halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt. Egy motorkerékpár Rém irányából közlekedett, amikor az 5-ös kilométerszelvény közelében elütött egy vele azonos forgalmi sávban és irányban, a kivilágítatlan útszakaszon láthatósági mellény nélkül gyalogosan közlekedő fiút. A balesetben a 17 éves gyalogos és a 23 éves jármű vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghaltak. A motorkerékpár utasa, egy 19 éves férfi az elsődleges orvosi szakvélemény alapján súlyos sérüléseket szenvedett – írja a police.hu.

A szakember szerint a hivatalos vizsgálat eredménye nehezíti a gyászmunka folyamatát.

– Ez egy olyan mély gyász, amellyel együtt élni lehet, de feldolgozni sosem. Azzal, hogy életünk vé­géig gyászolunk, a szeretetet is megőrizzük. Ettől függetlenül ez egyszerűen elfogadhatatlan a létezés számára. Gondoljunk csak bele, még szavunk sincs rá, ha egy szülő elveszíti gyermekét: van özvegy és árva, de erre nincs – fűzte hozzá Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus.

Nem vonható felelősségre

– Ha egy balesetben minden érintett életét veszti, nagyon nehéz megállapítani, ki felel a tragédiáért. Büntetőjogilag már nem is lehet felelőst találni, azonban, aki polgárjogi értelemben okozója volt a balesetnek, az viseli a felelősséget a bekövetkezett károkért – magyarázta dr. Kónya Tamás ügyvéd.

forrás: blikk.hu

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,