Agresszió a volánnál

Ha beülünk az autónkba, sokkal agresszívebben viselkedünk. Vajon mi ennek a lelki háttere?

A helyzetben több tényező egyszerre van jelen.

A hétköznapi feszültség levezetése anonim módon lehetséges, hiszen nem a főnökével vagy egy fajsúlyos személlyel kerül szembe az illető. Nyugodtan és gátlások nélkül rászabadíthatja az indulatait, nem kell józanul mérlegelnie. Nyugodtan előtörhet az agresszió a volánnál.

Az is tényező, hogy a másik autóba azt képzeli bele a dühöngő akit akar. Ilyenkor általában a düh és az adrenalin hatására sokkal erősebbnek érzi magát a delikvens a másiknál, főleg, ha nincs vizuális kontakt, azaz nem látja azt a személyt, akire ideges. A személyes jelenlét mindenkiben beindítja az empátiát, ilyenkor ez is hiányzik.

Különbség van a nemek között. Főleg a férfiak hajlamosak a vehemensebb reakcióra az evolúciós tulajdonságok miatt. A férfi szerepe a védekezés, támadás ezért könnyebben kitör az agresszió a volánnál. Ez a több tesztoszteron miatt is indokolt, hiszen ez a férfi hormon.

Van olyan helyzet, ahonnan nem késhetünk el. Pl. munkahely. Ha ilyen esetben azt látjuk, hogy valaki akadályoz bennünket, azt el akarjuk söpörni az utunkból. Ebben egy megfelelési kényszer a munkahelyünk felé és egy frusztráció jelentkezik, ami ennek az akadályozása miatt jön létre. Aki nem siet sehova, az nem is ideges – legalább is annyira.

Maga az autó komoly érték, ezért óvjuk. Ha valaki – úgy véljük – veszélyezteti ezt az értéket, akkor beindul a védekező reflex, ami a feljebb említett „védekezés, támadás” ösztönöket indítja be. ugyan ez igaz a testi épségünkre is. Ha valaki az autónkat „támadja”, akkor veszélyezteti az egészségünket is. Bármi előfordulhat.

Ezek a tényezők vannak jelen, de egyed specifikus, milyen szinten és összetételben keverednek. Van akinél az egyik, van akinél a másik az erősebb, így mindenki sajátosan reagál az ilyen helyzetekre.

Amennyiben úgy érzi, nem tud uralkodni indulatai felett, keressen bizalommal Budapesten, pszichológiai rendelésemen.

A teljes cikk itt olvasható: https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/11/27/agresszio-a-volan-mogott-mi-tortenik-velunk-vezetes-kozben?fbclid=IwAR1VhtEF9r2Guoexg_YRFqlPypsa23cj6FIyaowRUmTy5H7H1MQo9yYVbVc#

Címkék: , , , , , , , , , , , ,