A pszichológus is ember?

Egyre több ismerősöm dönt úgy, hogy pszichológus segítségét kéri, vagy azért, mert úgy érzi, megakadt az életében, vagy mert olyan trauma érte, amit nem képes egyedül feldolgozni. S ez így is van jól, minél többet foglalkozunk a lelki egészségünkkel, annál boldogabb és produktívabb életet élhetünk, s ha ehhez egy szakember segítsége szükséges, akkor keressük meg a számunkra legmegfelelőbbet.

A pszichológus is ember?

Ahhoz, hogy ma Magyarországon valaki önálló pszihoterapeuta lehessen, minimum 11 évet kell tanulni, de inkább többet. Ehhez rengeteg energia, kitartás, szorgalom és természetesen sok pénz is szükségeltetik, s ha minden vizsgáján sikeresen túljut, kezdhet bele a segítő tevékenységbe. Mégis kevesen gondolnak bele, hogy a neheze még csak ezután jön. Hiszen olykor elég a saját magunk problémáival megküzdenünk, gondoljunk csak bele, milyen lehet sok másik ember terhét is cipelni?

Ha filmes élményeinkre támaszkodunk, pszichológusként szinte mindannyian egy bölcs, sugárzóan okos, idős urat képzelünk el, akinek a zsebében ott lapul a bölcsek köve, minden kérdésünkre tudja a választ, sőt mielőtt megszólalnánk, már sejti, miért is vagyunk ott. Ám ez feltehetően nem így van, hiszen a pszichológus is ugyanolyan ember, mint mi, tengernyi gonddal, bajjal, kihívással küszködik, csupán annyi köztünk a különbség, hogy ő szinte megszállottan szeretne segíteni másokon. Ugyanakkor neki is fel kell dolgoznia azt, amit hall a pácienseitől, s nem utolsósorban el is kell engednie mások problémáját.

A pszichológus pszichológusa

A szupervízió lényege, hogy egy újfajta nézőpontot képes adni: a pszichológusok gyakran mennek el egy tapasztaltabb kollégájukhoz tanácsért, a probléma egy másik megközelítéséért, jó szóért, szakmai és személyiségfejlődés reményében. Vagy éppen akkor, ha egy probléma nagyon „betalál”, azaz ugyanezzel küszködik éppen, így nem képes ő sem túllendülni rajta. Ilyenkor felbecsülhetetlen értéke van egy kolléga „friss szemének”, hiszen a pszichológia lényege maga a kommunikáció és az emberi kapcsolatok. Mert hiába képzi magát egy szakember adott esetben több évtizeden keresztül, valójában egy ennyire empirikus jellegű tudományban nem lehet biztos minden ítéletében, megérzésében.

Saját szupervíziónk

A szupervízió azonban nemcsak szakemberek között jöhet létre, de mi, hétköznapi emberek is alkalmazhatjuk a mindennapjainkban. Ha van egy olyan különleges ember, barát az életünkben, akiben megbízunk, akit sokra tartunk, s adunk a véleményére, akkor keressük fel. Válasszunk ki egy semleges területet, kérjük meg, hogy szánjon ránk egy órát a szabadidejéből, hallgasson meg minket, s mondja el a véleményét, vagy hogy ő mit tenne a helyünkben. Talán banálisan hangzik „tanácsot kérni”, de higgyük el, sokat segíthet rajtunk az a bizonyos friss szempár.

Mert mindannyian esendő emberek vagyunk (még ha nem szívesen valljuk is be a nagyvilágnak), tele kétségekkel, bizonytalansággal és problémákkal, ám amíg van kihez fordulnunk, és van, akiben képesek vagyunk megbízni, addig még nem vagyunk elveszett emberek.

A témával Fejben dől el? Avagy a pszichológus is ember címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től. Vendégeink lesznek Dr. Földi Rita, Riha Zsófia és Skultéti-Szabó Katalin, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

Az adást ezen a linken nézhetjük vissza:

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,