A legboldogabb város

Sikeres vállalkozás, dunántúli lakcím, négy vagy annál több gyerek – Az ELTE Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport és a Jobb Veled a Világ Alapítvány szerint ez lehet a boldogság titka! Az ország most elkészült boldogságtérképe alapján a legboldogabb megyék Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Veszprém megye, a legboldogabb megyeszékhely címét pedig Tatabánya nyerte el.

A legboldogtalanabbnak Salgótarján bizonyult, ezzel Nógrád, azon kívül pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, és Somogy megye lett a legkomorabb. – Ezeken a területeken kevesebb a lehetőség, rosszabbak a fizetések – kezdte Zsolt Péter szociológus. – Aki tud, elköltözik, így általában a kevésbé mobilis, tanulatlan emberek vagy idősek maradnak. A boldogságérzet az alapján alakul, hogyan hasonlítjuk a helyzetünket a környezetünkben élőkéhez. Ha azt látjuk, hogy a többiek elvándorolnak, mi pedig itt maradunk, az lelomboz minket, ezt pedig tetézik az életszínvonalbeli különbségek! Komárom-Esztergom megye a legboldogabb! / Forrás: boldogsagprogram.hu

A felmérésben életkor, nem, foglalkozás, vagyoni helyzet, családi állapot és a gyerekek számának függvényében vizsgálták a boldogságszintet. A kapott eredmények alapján a dunántúli térségben párkapcsolatban élő 31 és 50 év közötti, legalább négy gyermeket nevelő, vagyonos, diplomával rendelkező vállalkozó nők bizonyultak a legboldogabbnak, míg a legelkeseredettebbek az Észak-Magyarországon egyedül élő, 8 általánost végzett, 50 év feletti gyermek- és munkanélküli férfiak. – A férfiakkal szemben támasztott társadalmi elvárások a hagyományos családmodell háttérbe szorulása ellenére is magasak – tette hozzá a szakember.

– A férfiak ebbe egy kicsit belepusztulnak. A felmérés szerint pedig a boldogságot a társas kapcsolatokban kell keresni. – Az ember társas lény. Egy párkapcsolat jó esetben kiegyensúlyozott, biztonságos hátteret nyújt, a lelki egészségünk stabilabb. Megfelelő családi háttérrel úgy érezzük: mindenünk megvan – összegezte Skultéti-Szabó Katalin pszichológus. A teljes sorrend az elsőtől: Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Fejér, Baranya, Pest, Csongrád, Tolna, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar, Somogy, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád megye (forrás: blikk.hu)

Bicske közel van a legboldogabb városhoz, ám Fejér megye csak a középmezőnyben!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,