Különbség pszichológus, pszichiáter között?

Pszichés, lelki problémák esetén az átlagember nem pontosan tudja vagy érti, hogy kihez tud fordulni közvetlenül. Ebben segítek önnek:

Milyen segítségre, szakemberre van szükség?

A legegyszerűbb, ha felkeres, felhív egy megbízható pszichológust, ő el fogja irányítani a megfelelő szakemberhez vagy felajánlja segítségét, ha a probléma belefér a tudáskeretei közé. Az interneten böngészve léphet kapcsolatba szakemberekkel. Ha lehet, egyéni honlapokat böngésszen, mert a gyűjtő felületek marketingben lehet, hogy erősebbek, mint pszichológiában. Az ilyen oldalakon sok a kezdő, alacsonyabb bérért dolgoznak, mégis a páciensnek ugyan annyiba fog kerülni, mintha egy professzionális szakemberhez fordulna.

Az sem mindegy, hogy egyéni, családi vagy gyermek analízisre, terápiára van szüksége. Attól függ, milyen zavarral küzd, milyen problémák gyötrik.

Miként zajlik?

Mindenképpen e-mailen vagy telefonon keresse fel a kiválasztott szakembert és kérjen időpontot tőle. Amikor először jelentkezik be telefonon, a következő kérdéseket fogja kapni:

Milyen időpont felel meg? Milyen problémával küzd? Járt-e pszichológusnál korábban?

Ezek után személyesen kell megjelenni a megadott időpontban a rendelőben. Nagyon fontos, hogy a szakemberrel kialakított kereteket tartsa, mivel a megoldás része a személyiség összeszedettségének, megbízhatóságának tréningezése is. Tehát, ha a megjelenés időpontja 11:00-a akkor pont abban az időpontban nyomja meg a csengőt vagy kopogjon be. A jó pszichológus mindent figyel, a pontosságot is, mivel ez is információ a javuló vagy romló állapotot illetően.

Első alkalommal az úgynevezett anamnézis felvételére kerül sor. Ez a páciens előéletének megismerése egészen a születésig visszamenőleg – ha szükséges. Ezután kerül sor a probléma vagy a konfliktusok megismerésére, részletezésére. Ilyenkor általában keresztkérdésekre kell válaszolni, például mikor jelentkezik az adott gond, hányszor, megelőző események, érzések, lehetséges kiváltó okok feltérképezése. Ez akár több alkalmat is igénybe vehet.

Miután detektálta a problémát, a konfliktus mibenlétét rátér a pszichológiai megoldásra. Általában 50 perces rendszeres beszélgetések következnek, melyek a páciens önmegfigyelésére is támaszkodnak. Ilyenkor is keresztkérdésekkel deríti ki a „pszichoterapeuta” hogy a reakció belefér-e a normalitásba vagy nem. Az esetleges szélsőséges reakciók is informatívak ilyenkor.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, nem orvos, nem foglalkozik gyógyszeres kezeléssel. Kizárólag beszélgetés, kérdésfeltevés vagy validált tesztek alapján deríti ki mi a probléma, milyen megoldás lehetséges rá. hasonlóképpen látja el a beteget, tehát nem használ és nem is használhat gyógyszereket. Ha úgy látja, hogy csak tablettás beavatkozás segíthet, tovább utalja a pácienst pszichiáterhez.

A pszichiáter ellenben orvosi diplomával bír és pszichiátriából szakvizsgát tett az egyetem elvégzése után. Keveset beszélget, de gyógyszerekkel képes beavatkozni a folyamatokban. Ezek radikálisabb módon működnek, mint a puszta pszichológiai megoldások. Vannak olyan viselkedészavarok, melyek szinte csak gyógyszeres úton kezelhetők hatékonyan. De fordítva is előfordul, van olyan probléma, ami gyógyszerrel egyáltalán nem oldható meg – ebből van a több.

A pszichológus egyetemi pszichológia szakon szerzett diplomát, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.
A 2006 óta a bolognai rendszerben a három éves alapképzés (BA) elvégzése után a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek, és csak a mesterképzés (MA) elvégeztével jogosultak a pszichológus cím használatára. Ezek után lehet klinikai szakpszichológus a következő képzési lépcső elvégzésével. Terápia végzéséhez még ennél is magasabb szintű szakképzésre van szükség, ezért kifejezett pszichoterápeóta nagyon kevés van az országban.

(A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján találhatók egyéb, fontos információk.)

Ki a pszichoterapeuta?

Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos  vagy klinikai szakpszichológus lehet, aki sikeresen letette a Pszichoterapeuta Szakvizsgát. Ez egy speciális, szakvizsga, melyet egy másik szakvizsga megléte esetén lehet megszerezni.
A pszichológus, az egyetem után évekig jár klinikai szakképzésre, szakmai gyakorlatot szerez, leteszi a klinikai szakvizsgát. Közben, vagy ezt követően képződik pszichoterápiából egy (vagy több) módszerből, az adott pszichoterápiás egyesületnél levizsgázik, majd ezt követően elvégzi a Pszichoterapeuta Képzést és csak ezután teheti le a Pszichoterapeuta Szakvizsgát, ennek függvényében használhatja a pszichoterapeuta címet.

Az orvosok esetében egy alapszakvizsga (pl. pszichiáter, belgyógyász stb.) megléte és ugyanezen képzések után lehet valaki pszichoterapeuta.

Ugyanakkor nem lehet pszichoterapeuta a fenti végzettségek nélkül sem közgazdász, sem természetgyógyász, sem állatorvos stb. bár vannak, akik annak hívják, hirdetik magukat.

Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?

Erre nincs egzakt válasz. A Google keresőktől kezdve az ismerősök ajánlásáig bármivel el lehet kezdeni. Azonban a pszichológusunknál rendkívül sokat számít a szimpátia. Fontos, hogy elfogadható személyiség legyen, mivel tőle jobban fogadja azokat a módszereket, amiket be kell vetnie adott esetben.  Ne fedje, a pszichológus a lélek legmélyebben eltitkolt bugyraiba is időnként belelát és esetenként végigasszisztálja a totális összeomlásokat, kifordulásokat is. A zökkenőmentes kapcsolat fontos kritérium.

Hol keressék?

Legegyszerűbb az internet vagy az ismerősök között végigkérdezni, de lehetőleg a legközelebbi szakemberek közül válogassunk.

Amennyiben budapesti keres tanácsadó szakembert vagy terápeotát azt is helyben tegye. Hatodik kerületieknek érdemes a hatodik kerület szakemberei között körülnézni. Természetesen Budapesten könnyű közlekedni, így nem ez az elsődleges szempont.

Amennyiben párterápiát vennénk igénybe, ugyan ezek a szempontok érvényesülhetnek. Közel legyen a tanácsadás, lehetőleg ugyan abban a budapesti kerületben.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,