Gyilkos játék

Gyilkos játék terjed újra a neten – Mindenkit figyelmeztetnek az orvosok, hogy ne próbálják ki!

Savas támadás pszichológus Budapest

Az Országos Mentőszolgálat egy fotóval szólít fel, hogy a forrázás nem vicc, a gyilkos játék súlyos következményekkel járhat /Fotó:OMSZ

Könnyen akár tragikus vége is lehet az új, fia­talok körében terjedő netes őrületnek! Az úgynevezett Hot Water Challenge-re vállalkozók forrásban lévő vízzel öntik le magukat – vagy mást –, illetve megisszák azt, a kínzó produkciót pedig videóra is veszik. A kihívásnak az elmúlt időszakban több áldozata is volt, nem csoda, hogy az Országos Mentőszolgálat is figyelmeztet a kunszt veszélyeire.

– A forrázás nevetés helyett szörnyű fájdalommal jár, és akár maradandó sebeket is okozhatnak – írták ki közösségi oldalukra a mentők. Amerikában már több súlyos sérültje is van az őrült „játéknak”, az öngyilkos akcióval csaknem egyenrangú húzás azonban nem állt meg az USA határainál.

– A szájüreg és a gyomor nyálkahártyáját, illetve az alatta lévő részt is végigégetheti a forró víz – kezdte dr. Kóczán István orvos szakértő.

– Ha az illető életben marad is, hátralévő éveiben szörnyű kínoknak lesz kitéve a sérülések után maradó hegek miatt – mondta a doktor. Az USA-beli Burn Alapítvány szerint a víz már 49 fok felett is harmadfokú égési sérülést okozhat. Dr. Kó­czán szerint ez csak akkor kerülhető el, ha a leforrázott személy rögtön hideg vízbe ugrik.

– Ilyen esetben az illető elsőfokú égési sérüléssel megúszhatja. Ez attól függ, mennyi idő után kezdik hűteni a leforrázott testfelületet. Az égési sérülés ellen a ruha sem véd, azon keresztül is lehet másod-, illetve harmadfokú sérüléseket szenvedni, amelynek következtében lehámlik a beteg bőre, kihullik a haja, illetve a leforrázott felület nagyságától füg­gően nagy hegek, torzulások maradhatnak vissza, valamint a terület elfertőződhet – fejtette ki az orvos szakértő. Skultéti-Szabó Katalin pszichológus szerint bár a serdülőkor rengeteg változással, labilis viselkedéssel jár, ez már túlmutat a normális kamaszkori kilengéseken.

– Ahhoz, hogy ezt valaki kipróbálja, deviáns viselkedésre van szükség. Felvetődhet, hogy egy gyerek azért vállalja a kihívást, mert egy közösséghez akar tartozni, és meg akarja mutatni, hogy ő milyen menő, ám egy egészségesen fejlődő kamasz ismeri a következményeket. Egy ilyen szélsőséges megnyilvánuláskor minden esetben segítséget kell kérni – magyarázta a szakértő.

Felelőtlen kivagyiság

Az elmúlt években több őrült ötletnek akadt temérdek számú követője: a netezők először jeges vizet öntöttek a felhevült testükre, majd minél gyorsabban próbáltak lehúzni egy korsó sört. Ezután fúróra húzva próbáltak minél előbb megenni egy kukoricát, majd a fulladást megkockáztatva rengeteg fahéjat tömtek a szájukba. Legutóbb minél közelebbről fújva a dezodort okoztak maguknak fagyási sérüléseket a fiatalok. Mindenkit figyelmeztetünk, ami gyilkos játék, az nem játék.
Blikk

Címkék: , , ,